Onco-revalidatie in ‘t groen (AZ Alma)

"FitHerleven" streeft er naar om de oncologische patiënten te doen bewegen en de positieve effecten van natuur te laten beleven”, vertelt projectcoördinator en clusterverantwoordelijke Sara Van Den Spiegel. Er is een bos op het domein van het ziekenhuis. Daarom startten we hiervoor een project met acht verhoogde platformen. “Onco-revalidatie gebruikt de acht platformen prioritair”, zegt dr. Els Luypaert, diensthoofd van de revalidatieafdeling. “Maar dat sluit niet uit dat we ook voor andere toepassingen naar het bos trekken."

Het oncologisch revalidatieprogramma "FitHerleven" omvat een groepstherapie bestaande uit een training in circuitvorm in combinatie met krachttraining van alle spiergroepen. Bijkomend wisselen matoefeningen en relaxatietherapie elkaar af. Buiten revalideren zou deze patiëntengroep ten goede komen. 

“Het project streeft er naar om de oncologische patiënten te doen bewegen en de positieve effecten van natuur te laten beleven”, vertelt projectcoördinator en clusterverantwoordelijke Sara Van Den Spiegel. “Natuur biedt immers gezondheidsbevorderende factoren zowel op fysiek als mentaal vlak. We willen ook de sociale contacten van de gebruikers verruimen. Bewegen in het groen stimuleert de mentale gezondheid. Nu kan er enkel binnen gerevalideerd worden in het revalidatiecentrum. De oefeningen gebeuren steeds onder leiding van onze therapeuten.”

“Met de medewerking van de Stichting tegen Kanker-Levensloop Eeklo werd in het bos een functionele oefenplaats voor de oncologische revalidatie voorzien”, vervolgt projectleider en operationeel manager zorg Eva Steen. “Er werden acht verhoogde platformen (200 x 75 cm) aangelegd en verankerd en er werden comfortabele oefenmatjes aangeschaft. Op de verhoogde platformen kunnen revalidatieoefeningen, yoga, mindfullness, en andere aangeboden worden tijdens de oncorevalidatie.

Kost

Het project kost 11.839 euro, waarvan 9.903 euro werd betoelaagd door de Stichting tegen Kanker-Levensloop Eeklo. Ook de Stad Eeklo is hierin een partner, zij staan in voor de onderhoud van het bos.”

“Onco-revalidatie krijgt prioriteit bij het gebruik van de acht platformen”, zegt dokter Els Luypaert, arts-diensthoofd van de revalidatieafdeling. “Maar dat sluit niet uit dat ook voor andere toepassingen naar het bos zal worden getrokken: de ergocoaches bijvoorbeeld, of de rug/nekrevalidatie, maar ook neuropatiënten en patiënten van de PAAZ kunnen hier de voordelen van ervaren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.