Nieuwe leerstoel aan UHasselt werkt aan darmkankerdashboard

Onderzoekers van het Data Science Institute van UHasselt werken aan een dashboard waarin ze alle bestaande data rond darmkanker zullen verzamelen. Zo willen ze  de bevolking nog beter informeren over deze kanker. Het platform wordt ontwikkeld met de steun van het Limburgs Kankerfonds en Stop Darmkanker, die hiervoor een leerstoel oprichten binnen het Universiteitsfonds UHasselt. Op 15 maart, tijdens de internationale maand tegen darmkanker, wordt de leerstoel officieel ingehuldigd.

Dagelijks krijgen 25 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben. Iedere dag sterven er in ons land negen mensen aan de ziekte, of bijna 300 per maand. "En dat terwijl de overlevingskansen bij darmkanker, als de ziekte tenminste vroeg genoeg ontdekt wordt, méér dan 90 proc ent is", zegt maagdarmspecialist en directeur van Stop Darmkanker Luc Colemont. "Een grotere bewustwording rond darmkanker en hoe het kan opgespoord worden is dan ook noodzakelijk."

Net zoals het geval was bij de ontwikkeling van het coronadashboard worden nu alle beschikbare data rond darmkanker verzameld en samengebracht in een tool die de komende drie jaar ontwikkeld wordt door biostatistici en andere datawetenschappers van het Data Science Institute. "Er is in ons land al heel veel data beschikbaar rond darmkanker, maar deze zitten nog heel erg verspreid over tal van instanties binnen de gezondheidszorg", zegt Colemont. "Hierdoor krijgen we vaak pas erg laat, te laat, deze cijfers in handen en kunnen we bijvoorbeeld niet proactief reageren. Dit platform moet ons in staat stellen om mensen sneller te informeren over de gevaren van darmkanker én om gerichte campagnes op te starten in regio's waar dat nodig is."

Data die in het dashboard gebruikt zullen worden zijn onder andere de mortaliteitscijfers, het aantal diagnoses, de overlevingskansen per stadium van de ziekte, de ziektekost en het aantal deelnames aan bevolkingsscreenings en de resultaten hiervan. 

"We gaan al deze data in een overzichtelijk platform gieten, dat gebruikt kan worden om het brede publiek te sensibiliseren. Waar mogelijk zullen we deze info ook onderverdelen in verschillende leeftijdsgroepen, geslacht, jaren en geografische regio's", zegt UHasselt-professor Christel Faes, die deze leerstoel zal coördineren. Naast grafieken die al deze data en resultaten visualiseren, zullen in het dashboard ook artikelen en blogs te vinden zijn.

Het is ook de bedoeling dat op termijn de kennis die binnen deze leerstoel opgebouwd wordt gebruikt zal worden om het beleid rond screening, preventie en behandeling van andere veel voorkomende kankers zoals bijvoorbeeld prostaat-, borst- en longkanker te ondersteunen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.