Nieuwe groep omwonenden van 3M kan zich aanmelden voor bloedonderzoek

In Zwijndrecht, Beveren, Antwerpen-Linkeroever en Kruibeke kunnen omwonenden van de 3M-fabriek zich vanaf vandaag aanmelden voor een bloedonderzoek dat de aanwezigheid van PFAS in het bloed nagaat. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat om mensen die in een straal van 5 kilometer rond de fabriekssite in Zwijndrecht wonen. Eerder was er al een onderzoek bij 796 omwonenden in een straal van 3 kilometer rond 3M.

Uit het bloedonderzoek van vorige zomer bleek dat de meeste deelnemers inderdaad te hoge PFAS-waarden vertoonden. Zorg en Gezondheid breidde de zogenaamde no-regretmaatregelen rond de fabriek uit naar een straal van 5 kilometer en haakt daar nu een nieuw, veel groter bloedonderzoek aan. Het Agentschap benadrukt dat het opnieuw niet mogelijk zal zijn om een zicht te geven op mogelijke gezondheidsgevolgen van PFAS-blootstelling. Wel zal er informatie beschikbaar worden over de persoonlijke, opgebouwde blootstelling aan PFAS en kan het "motiverend werken om goed de no-regretmaatregelen op te volgen om bijkomende blootstelling aan PFAS-verbindingen zo veel mogelijk te vermijden", klinkt het.

Aanmelden voor het onderzoek kan vanaf dinsdag (en minstens tot 1 juni) met je eID via de PFAS-website van de Vlaamse overheid. De bloedonderzoeken zelf zullen in het najaar starten. Alle inwoners van Zwijndrecht en Antwerpen-Linkeroever komen in aanmerking, maar ook de inwoners van Melsele en Kallo (Beveren) en de bewoners van 127 adressen in de gemeente Kruibeke. Ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen ditmaal deelnemen. In totaal gaat het om 60 à 70.000 personen.

Zorg en Gezondheid stelt dat iedereen uit de doelgroep die zich aanmeldt, zal worden gecontacteerd voor een bloedafname. Door beperkingen in de labcapaciteit zullen de bloedafnames dan wel over meerdere jaren moeten worden gespreid. Wie het dichtste bij 3M woont, komt eerst aan de beurt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.