Mogelijk nieuwe behandelmethode ontdekt voor uitgezaaide prostaatkanker

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een beloftevolle nieuwe methode ontdekt voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanke. De nieuwe methode bestaat erin om de werking van kankercellen die resistent geworden zijn tegen medicatie, te verhinderen verder te groeien.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. De kanker ontstaat door cellen die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen in het weefsel van de prostaat. De kankercellen kunnen zich later verspreiden in het lichaam en uitzaaiingen vormen. In die fase wordt vaak met hormoontherapie gewerkt. Die therapie blokkeert de werking van het mannelijk hormoon testosteron, en voorkomt zo verdere groei van de kanker.

De medicijnen die daar momenteel voor worden gebruikt, androgeenreceptor-remmers, werken echter maar tijdelijk, omdat de tumoren resistent worden. Nieuwe manieren ontdekken die de werking van het mannelijk hormoon, en dus de groei van de kanker, kunnen remmen, zijn daarom cruciaal om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. 

Een team rond KU Leuven-professoren Arnout Voet en Frank Claessens ontdekte nu een volledig nieuwe plek op de androgeenreceptor, het eiwit waar testosteron zich aan bindt, waar geneesmiddelen zich aan kunnen binden om de werking van testosteron te onderdrukken. Die plek werd de DIM pocket genoemd. Doordat de moleculen in het medicijn zich vasthechten aan de DIM pocket, kan de androgeenreceptor zich niet meer binden op de DNA-streng van kankercellen. Zo worden de genen die de kankerontwikkeling aandrijven uitgeschakeld. 

De onderzoekers hebben nu een 'proof of concept' ontwikkeld en gaan bekijken of de moleculen krachtiger gemaakt kunnen worden. Ook moeten ze ervoor zorgen dat er geen nevenwerkingen zijn als mensen het geneesmiddel innemen. 

Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics van de American Association for Cancer Research.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.