Milieuactivisten: producenten verzwegen gezondheidsrisico's glyfosaat

Verschillende milieuorganisaties hebben beschuldigingen geuit tegen Bayer en andere producenten van de onkruidverdelger glyfosaat. Die zouden informatie over mogelijke gezondheidsrisico's hebben achterhouden tijdens het goedkeuringsproces door de Europese Unie. De bedrijven ontkennen dat.

Midden oktober beslissen de lidstaten of glyfosaat nog tien jaar langer een Europese goedkeuring krijgt. In de aanloop naar die erkenning zouden producenten wetenschappelijke studies hebben gemanipuleerd. 

De Oostenrijkse organisatie Global 2000 heeft woensdag in Wenen aangekondigd dat het met de beschuldigingen naar de openbaar aanklager zal stappen. Ook het Duitse 'Pesticide Actie Netwerk' (PAN Germany) en andere groepen zetten daaronder hun handtekening. 

"Bayer heeft geen wetenschappelijke studies achtergehouden of verzwegen voor de bevoegde autoriteiten", reageert het bedrijf. "Meer dan 1.500 studies zijn meegenomen in het goedkeuringsproces. De autoriteiten van de EU waren tot de conclusie gekomen dat glyfosaat niet gevaarlijk was voor de gezondheid, noch kankerverwekkend bij correct gebruik."

In juli publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een studie die geen onredelijke risico's vaststelde. Wel merkte EFSA gaten in de gegevens. Daardoor kon ze geen uitsluitsel geven over bijvoorbeeld de gezondheid van consumenten bij inname, of de risico's voor waterplanten.

Volgens de organisaties toont onderzoek aan dat glyfosaat wel degelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zo heeft de verdelger mogelijks impact op het zenuwstelsel en veroorzaakt een verhoogde kans op kanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.