Meneer de Uil waarschuwt vijftigers: "Darmkanker is geen fabeltje"

De vzw Stop Darmkanker laat Meneer de Uil van het kinderprogramma 'De Fabeltjeskrant' vijftigers oproepen om zich te laten testen tegen darmkanker. Kinderen die in de jaren 70 naar het programma keken, hebben vandaag de leeftijd waarmee ze in de risicogroep vallen. De campagne wordt niet toevallig in maart gelanceerd, de internationale darmkankermaand.

Ongeveer 90 procent van de darmkankerpatiënten is ouder dan 50 jaar. Vanaf hun vijftigste verjaardag krijgen Vlamingen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Die test is heel eenvoudig, stelt Stop Darmkanker, maar toch neemt de helft van de Vlaamse vijftigplussers niet deel aan de test.

"Vooral bij mensen tussen 50 en 54 jaar blijft de test onaangeroerd liggen. Ze voelen zich wellicht 'te jong' om darmkanker te krijgen", legt Luc Colemont, maag- en darmspecialist en managing director van Stop Darmkanker, uit. "Zij laten een kans liggen om darmkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen. Bij een vroegtijdige ontdekking is er meer dan 90 procent kans op genezing."

Stop Darmkanker wil de twijfelaars een duwtje in de rug geven en zocht daarvoor een originele manier. "We hopen dat een prominent figuur als Meneer de Uil de juiste snaar wel weet te raken. Darmkanker is geen fabeltje", aldus Colemont.

Hij voorspelt dat er "een lawine van darmkankers" op ons afkomt. Enerzijds door de vergrijzing van de bevolking, anderzijds omdat darmkanker steeds vroeger voorkomt. Nu al krijgen in ons land 8.000 vijftigplussers de diagnose en dagelijks sterven er acht Belgen aan de ziekte.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.