Immuuntherapie verhoogt kans op genezing voor patiënten met niet-uitgezaaide longkanker

Immuuntherapie verhoogt de kans op genezing bij patiënten met een vergevorderde, maar nog niet uitgezaaide longkanker van het niet-kleincellige type met 32 procent. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie, waarbij een deel van de patiënten gedurende één jaar elke twee weken een infuus met het medicijn durvalumab kregen. De resultaten werden bekendgemaakt tijdens de World Conference on Lung Cancer in Toronto. 

Niet-kleincellige longkanker is goed voor 80 procent van alle longkankers. 25 procent onder hen heeft longkanker in een vroeg stadium, wat meestal aangepakt wordt met chirurgie.

Immuuntherapie, waarbij men het eigen afweersysteem van een kankerpatiënt probeert te activeren om tegen de ziekte te vechten, wordt nu al toegepast bij patiënten met uitgezaaide longkanker (goed voor 40 procent). Voor hen is het resultaat van de therapie meestal enkel levensverlengend en niet genezend.

Bij de overige 35 procent is longkanker lokaal gevorderd maar nog niet uitgezaaid. Zij krijgen vandaag een standaardbehandeling bestaande uit een combinatie van chemo en radiotherapie waardoor 1 op 3 geneest.

Uit de vermelde studie blijkt dat immuuntherapie de kans op genezing doet stijgen tot 68 procent. Volgens de Leuvense longkankerspecialist Johan Vansteenkiste, co-auteur van de Pacific-studie, "is het de eerste keer in tien jaar dat dit type longkankerpatiënten vooruitzicht heeft op meer genezingskansen". De patiënten hadden bovendien weinig last van ernstige bijwerkingen van de immuunutherapie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.