Een ‘web based’-tool om de functionele gevolgen van de behandeling van plaatselijke prostaatkanker te voorspellen

Met deze tool kunnen zorgverleners en patiënten de juiste behandeling kiezen aan de hand van bepaalde tumorkenmerken en de evaluatie van enkele functionele parameters op het moment van de diagnose.

Plaatselijke prostaatkanker wordt in principe behandeld met een prostatectomie, uitwendige radiotherapie en actieve bewaking. De keuze voor de ene of de andere behandeling heeft invloed op het risico op bijwerkingen, en meer bepaald op de seksuele functie, continentie, de maag-darmfunctie, urinaire symptomen, eventuele hormonale of psychologische symptomen, de levenskwaliteit enz. In de dagelijkse praktijk worden al die aspecten in het kader van een gezamenlijke beslissing besproken tijdens de consultatie.

Nu is er op het internet een gebruiksvriendelijk voorspellend model beschikbaar dat kan helpen bij die beslissing (https://statez.shinyapps.io/PCDSPred/). Het werd uitgewerkt op basis van een prospectieve Amerikaanse cohort van 2.563 patiënten bij wie in 2011-2012 een plaatselijke prostaatkanker vastgesteld werd. Aan die patiënten werden vragen gesteld over de verschillende hogergenoemde aspecten, voor de behandeling en vervolgens 5 jaar lang.

De definitieve tool baseert zich op bepaalde kenmerken van de tumor (PSA-spiegel, gleasonscore) en op de antwoorden die de patiënten gaven op de vragenlijsten. Dit voorspellende model is gevalideerd en kan artsen en patiënten helpen om de meest geschikte behandeling te kiezen.

  • Laviana AA et al. European Urology 2020;78: 248-55.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.