Limburgs Kankerfonds investeert bijna 700.000 euro in onderzoek UHasselt en Jessa

Het Limburgs Kankerfonds (LIKAF) investeert in totaal bijna 700.000 euro in het kankeronderzoek van UHasselt, Jessa Ziekenhuis en het Limburg Clinical Research Center (LCRC). Vijf onderzoeksprojecten krijgen in totaal 231.000 euro aan werkingsmiddelen. Daarnaast investeerde LIKAF 450.000 euro in onderzoeksapparatuur om het medisch kankeronderzoek in Limburg te versterken.

Het Limburgs Kankerfonds bestaat ondertussen 33 jaar. De organisatie werd opgericht met als doel fundamenteel en toegepast wetenschappelijk kankeronderzoek van Limburgse instellingen financieel te ondersteunen. "Dankzij de financiële steun van particulieren, bedrijven, service clubs en gemeenten willen we een hefboom zijn voor het kankeronderzoek in Limburg, en onco logische onderzoeksprojecten of doctorale studies in deze regio mogelijk maken", zegt Kris Motmans, voorzitter van LIKAF.

Ook nu kunnen de Universiteit Hasselt en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt rekenen op een stevige financiële steun vanuit LIKAF, dat er 231.000 euro investeert in wetenschappelijk kankeronderzoek. Naast werkingsmiddelen voor onderzoekers, investeerde LIKAF ook 450.000 euro in onderzoeksapparatuur om de vertaalslag te helpen maken van preklinisch kankeronderzoek naar de patiënt, klinkt het.

Zo heeft het LIKAF in samenspraak met onderzoekers van UHasselt en het in BioVille gevestigde biofarmaceutisch bedrijf InnoSer geïnvesteerd in de uitbouw van een digitaal beeldvormingscentrum. Nieuwe beeldvormingstechnieken en analyseapparatuur maken het mogelijk om door de tijd veranderingen op te volgen in kankercellen en proefdiermodellen op het niveau van organen, weefsels, cellen, moleculen en zelfs genetische veranderingen. Op die manier kunnen onderzoekers het ontstaan en de progressie van kankers nauwgezet en in realtime opvolgen.

"Naast werkingsmiddelen voor de onderzoekers, zijn state-of-the-art technieken en toestellen onontbeerlijk om sterk onderzoek uit te bouwen", legt Motmans uit. "Dat vergemakkelijkt de vertaalslag naar de patiënt en kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, betere behandelingen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.