Levering plasmasets Rode Kruis Vlaanderen vertraagd door situatie Rode Zee

Een grote lading aan plasmasets, waarin Rode Kruis Vlaanderen bloedplasma verzamelt bij een donatie, is vertraagd door de situatie in de Rode Zee. Het schip uit Maleisië dat de lading naar Europa moet brengen, wordt omgeleid waardoor Rode Kruis Vlaanderen enkele dagen minder donaties kan inplannen.

Vorige week deed Rode Kruis Vlaanderen een grote oproep naar nieuwe plasmadonoren. Die kreeg een ongelofelijk positieve respons, heel wat mensen stelden zich kandidaat als nieuwe donor en planden een afspraak in. 

Rode Kruis Vlaanderen is dan ook zeer verveeld met het feit dat ze nu enkele ingeplande afspraken moet verplaatsen door een tekort aan plasmasets. "Wij hadden die oproep zeer goed voorbereid en hadden extra plasmasets voorzien", zegt woordvoerder Jan Poté. "Maar degene die we hadden besteld, komen uit Maleisië. Die moeten door de Rode Zee en door het conflict daar zijn de schepen genoodzaakt een omweg te nemen. Dit heeft tot gevolg dat we met een vertraging kampen."

Rode Kruis Vlaanderen doet er alles aan om de lading zo snel mogelijk in ons land te krijgen. "We bekijken of alles via een vliegtuig kan geleverd worden", zegt Poté. "De timing is zeer vervelend. We waren goed voorbereid maar dit soort situaties kan je natuurlijk niet voorzien."

De komende dagen kan het zijn dat mensen die een afspraak hadden ingepland de vraag krijgen om die te verplaatsen naar een later moment. "Het is een heel tijdelijk probleem, we hopen echt dat mensen gewoon hun afspraak verplaatsen en niet afhaken", zegt Poté. "Via onze website kunnen ze blijven afspraken maken, onze boodschap is: doe dat zeker, je kan nu al afspraken maken voor binnen enkele weken ook."

Wie zich wil aanmelden als plasma- of bloeddonor, kan steeds een afspraak maken via het donorportaal van Rode Kruis-Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.