“Pelt Noorderhart grootste satelliet borstkliniek 2018-2020”

In onze vorige papieren editie (SP 208 van 15 september) brachten we een overzicht van de Vlaamse borstklinieken met daarin het gemiddeld aantal nieuwe patiënten per jaar waarbij borstkanker wordt vastgesteld. Eén instelling viel tussen de mazen van het net bij dat overzicht: Pelt Noorderhart, signaleert hoofdarts/medisch directeur Rik Verroken.

Dat zetten we hierbij recht. Het overzicht betrof de indicator voor 2018-2020, op basis van informatie die VIKZ (Vlaams Instituut voor kwaliteit en Zorg) levert. Dokter Verroken wijst erop dat Pelt Noorderhart in de periode waarop de indicator slaat, de grootste satelliet is en bijvoorbeeld meer patiënten opereerde dan in Zottegem (105 vs. 91). Intussen is de borstkliniek Zottegem officieel erkend als 'Coördinerende Borstkliniek' “omdat ze voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen die werden opgelegd door de Belgische overheid.”

Ter herinnering: een coördinerende borstkliniek moet minstens 125 nieuwe borstkankerdiagnoses per jaar stellen en behandelen. Voor een satellietborstkliniek – een kleinere borstkliniek verbonden aan een coördinerende borstkliniek – zijn dat er 60.

Naar aanleiding van de onlangs bekendgemaakte indicator beloofde minister Vandenbroucke een actieplan. Dat plan hangt onder meer samen met het volume van nieuwe diagnoses per jaar per borstkliniek. Naast de indicator vormt ook het KCE-rapport borstklinieken een pijler voor het beleid, maar dat rapport wordt op basis van flink wat elementen stevig betwist.

Mocht het actieplan van de minister vaste vorm krijgen, dan zal dus wel de argumentatie  glashelder moeten zijn waarom de ene borstkliniek wél het statuut van “coördinerend” krijgt en de andere niet. Uit de reacties die we meegaven in SP 208, blijkt alvast dat die discussie volop woedt.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.