Kom op tegen Kanker wil dat leraren na langdurige ziekte geleidelijk werk kunnen hervatten

Leraren die vastbenoemd zijn en langdurig ziek waren, krijgen te weinig mogelijkheden om geleidelijk het werk te hervatten, schrijft Kom op tegen Kanker. De organisatie pleit voor een meer flexibele regeling, waarbij leerkrachten ook minder dan 50 procent of meer dan 75 procent kunnen werken wanneer hun ziektedagen op zijn.

Onderwijspersoneel dat langdurig ziek is geweest krijgt, wanneer het geen ziektedagen meer heeft, een bezoek van de overheidsinstelling Medex, die een medische beoordeling uitvoert. Vooral voor jonge mensen die nog niet veel ziektedagen hebben opgebouwd en dus sneller een beoordeling krijgen, is er een probleem, klinkt het. Wie niet halftijds kan werken, wordt dan op een zogenaamd medisch pensioen gestuurd. Maar voor jonge mensen is het maandelijks bedrag dat ze in dat geval krijgen erg beperkt omdat ze nog maar een korte carrière afgelegd hebben, benadrukt Kom op tegen Kanker.

Wanneer Medex beslist dat een leraar of lerares opnieuw aan het werk kan, moet die 90 dagen halftijds aan de slag. Maar die periode is vaak te kort voor iemand die herstelt van een kankerbehandeling, aldus Kom op tegen Kanker. Wie een langere periode halftijds aan de slag wil, belandt in het regime van het 'langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte'. Dat betekent dat zij tussen de 50 en 75 procent werken, en de overige uren aan 60 procent uitbetaald krijgen. Wie in dat stelsel zit, kan nooit meer voltijds gaan werken.

De organisatie pleit er daarom voor om de onder- en bovengrens in dat regime te veranderen. Wie wil werken, moet dat ook voor minder dan halftijds kunnen, luidt haar boodschap. Bovendien kan "de gezondheidstoestand evolueren". "Wie er door zijn medische situatie nood aan heeft om minder dan 50 of meer dan 75 procent te werken, moet daar de kans toe krijgen", benadrukt Wim Geluykens, onderzoeker-jurist bij Kom op tegen Kanker.

Het is belangrijk voor kankerpatiënten dat ze zich kunnen reïntegreren in de samenleving, benadrukt Geluykens. "Weer volwaardig deel uitmaken van de maatschappij is voor kankeroverlevers belangrijk, maar niet gemakkelijk. Vastbenoemd onderwijspersoneel moet daar op eigen tempo weer mee kunnen beginnen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.