Kom op tegen Kanker reikt bijna 16 miljoen euro uit aan onderzoek en zorg

Kom op tegen Kanker maakt ruim 15,836 miljoen euro vrij "voor beloftevol kankeronderzoek en innoverende zorginitiatieven" die de overlevingskansen verhogen en de levenskwaliteit verbeteren van (ex-)kankerpatiënten, zo heeft de ngo woensdag meegedeeld. De 65 beurzen en toelagen worden woensdagavond uitgereikt in de Ancienne Belgique in Brussel.

"Elk jaar krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Eén op de drie overleeft de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog langdurige gevolgen. Wetenschappelijk onderzoek voor betere behandelingen en steun aan zorginitiatieven die de levenskwaliteit bevorderen, zijn daarom broodnodig", zegt algemeen directeur Marc Michils in de mededeling.

Kom op tegen Kanker ontvangt jaarlijks honderden voorstellen voor onderzoeks- of projectfinanciering. Commissies van deskundigen toetsen de kwaliteit, haalbaarheid en relevantie van de voorstellen, sinds 2016 samen met een biomedische patiëntencommissie en sinds dit jaar ook met een psychosociale patiëntencommissie.

De financiële steun van Kom op tegen Kanker gaat naar 31 biomedische onderzoeksprojecten en 17 beurzen voor doctoraatsonderzoekers (ruim 13,183 miljoen euro), een psychosociaal onderzoek en 15 zorginitiatieven (ruim 2,170 miljoen euro), en een preventieonderzoek (bijna 483.000 euro).

Het bedrag dat maandagavond aan de beurzen en toelagen wordt uitgereikt, is afkomstig van giften, legaten en de opbrengsten van acties. Michils dankt de "vele gulle gevers, de erflaters en in het bijzonder ook de teams van de 1.000 km (een fietstocht), de 100 km-run (een loopevenement) en de comités van het Plantjesweekend (voor de verkoop van azalea's)".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.