Kom op tegen Kanker pleit voor verhoging minimumleeftijd alcohol naar 18 jaar

Kom op tegen Kanker wil dat de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken verhoogd wordt naar 18 jaar. Alcoholgebruik is namelijk gelinkt aan zeven soorten kanker, klinkt het. Bovendien is België een van de enige EU-landen waar jongeren nog vanaf 16 jaar alcohol mogen drinken.

Alcoholgebruik, zelfs licht tot matig, verhoogt het risico op zeven soorten kanker, waaronder darm- en borstkanker, onderstreept KOTK. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3.200 Belgen in 2020 kanker kregen als gevolg van alcohol. Het is na roken bovendien de grootste risicofactor op het vlak van levensstijl. 

Daarom vindt Kom op tegen Kanker dat België dringend nood heeft aan een doortastender beleid en wordt het thema naar aanleiding van de aankomende verkiezingen op de agenda gezet. De organisatie vindt verder dat het recent  goedgekeurde Interfederaal Alcoholplan 2023 - 2025 onvoldoende is omdat het "plan zich voornamelijk op schadelijk, overmatig alcholgebruik focust en daarmee suggereert dat er ook 'onschadelijk' gebruik is". 

"Wetenschappelijk gezien is er geen veilige ondergrens voor het drinken van alcohol. Het heeft een zeer grote gezondheidsimpact op korte en lange termijn. En vooral jongeren zijn nog kwetsbaarder voor de negatieve gevolgen ervan", aldus Kom op tegen Kanker. 

In het huidige plan mogen jongeren nog steeds bier en wijn kopen vanaf 16 jaar, maar KOTK vraagt nu om die leeftijd op te trekken naar 18 jaar. Die verhoging moet ook samengaan met een betere controle en handhaving, klinkt het. Uit de Preventiebarometer Alcohol van Sciensano blijkt alvast dat 77,5 procent van de Vlaamse bevolking voorstander is van een leeftijdsverhoging. 

Kom op tegen Kanker benadrukt verder dat de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken voor duidelijkheid zorgt en niet langer de indruk wekt dat bepaalde vormen, zoals bier en wijn, minder schadelijk zijn dan andere.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.