Kom op tegen Kanker pleit voor solidaire samenleving

Kom op tegen Kanker komt op voor vrijwilligerswerk en voor meer solidariteit. De organisatie legt daarvoor tien concrete actiepunten op tafel. "Vrijwilligers verdienen dat we een serieus tandje bijsteken om hun bijdrage aan de samenleving nog te versterken", zegt Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker.

Kom op tegen Kanker, dat onlangs zijn dertigste verjaardag vierde, hield woensdag een seminarie over de rol van solidariteit in de samenleving. "De realisaties van de voorbije jaren hebben we voor een groot deel te danken aan de talrijke vrijwilligers die zich inzetten voor de strijd tegen kanker", legt Michils uit. "Wij hebben veel te danken aan iedereen die zich vrijwillig inzet: de duizenden actievoerders, de honderden zorgvrijwilligers, de BV's die m ee aan de kar trekken en de oncologen en experten die zich belangeloos inzetten."

De organisatie beseft goed dat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn en dat er nog honderden anderen zijn. "Tal van organisaties en ngo's draaien op vrijwilligerswerk. Vlaanderen en Brussel tellen samen meer dan 1 miljoen vrijwilligers. Met dit seminarie zetten we het belang van hun werk en van solidariteit in de verf."

Maar volgens Michils moeten de overheid, ngo's en organisaties hun verantwoordelijkheid opnemen om solidariteit in Vlaanderen te versterken. "Anders dreigen we te vervallen in een samenleving waar zingeving, waarde en samenhang ver zoek zijn", benadrukt de directeur. Hij lanceerde woensdag een actieplan met tien concrete punten voor meer solidariteit.

Volgens Michils moet de overheid het gecoördineerde vrijwilligersbeleid verder uitbouwen en vrijwilligerswerk van uiteenlopende duur, regelmaat en intensiteit organiseren. "Een steeds toenemend deel van vrijwilligers wil geen langdurig engagement aangaan. Organisaties moeten daarom meer op maat werken en verschillende vormen van vrijwilligerswerk aanbieden", benadrukt de directeur van Kom op tegen Kanker.

Hij raadt de overheid aan om een overheidscampagne te voeren om meer mensen aan het "vrijwilligen" te krijgen. "Best is om jaarlijks minstens één overheidscampagne op te zetten om vrijwilligerswerk in de kijker te zetten."

Voorts moet de overheid volgens Michils vrijwilligers als een verrijking van de professionele zorgverlening beschouwen, niet als een vervanging. "We roepen de overheden op om opleidingen voor vrijwilligers én professionals te organiseren. Werk de sociale ongelijkheid in vrijwilligerswerk weg, waardeer de vrijwilliger, met woorden en daden en hou vrijwilligerswerk zuiver en bescherm de vrijwilliger."

Kom op tegen Kanker vindt het ook belangrijk dat overheden investeren in onderzoek om vrijwilligerswerk te optimaliseren. "En tot slot: werk regelgevende en administratieve beperkingen weg. De administratieve rompslomp en regelgevende hinderpalen voor vrijwilligerswerk moeten worden weggewerkt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.