Kom op tegen Kanker met beleidsvoorstellen voor alle verkiesbare partijen

Kom op tegen Kanker heeft in de aanloop naar de verkiezingen een lijst beleidsvoorstellen geadresseerd aan de politiek. "Acht mensen per uur krijgen in ons land te horen dat ze kanker hebben. Elke dag opnieuw. Daar kunnen en moeten onze beleidsmakers iets aan doen", klinkt het. In de eerste plaats moeten de nieuwe regeringen werk maken van preventie en zorg op maat, vindt de organisatie.

Het verstrengde tabaksplan dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in oktober doorvoerde, werd bij Kom op Tegen Kanker alvast warm onthaald. Maar de ambitie van een rookvrije generatie tegen 2040 lijkt voorlopig onhaalbaar, klinkt het. Daarvoor "zijn jaarlijkse prijsstijgingen van tabak, een vermindering van verkooppunten en sensibiliseringscampagnes nodig."

Hetzelfde geldt voor alcohol, dat aan de basis ligt van ongeveer 4 procent van de kankers in België. "België is trouwens een van de enige EU-landen waar je nog alcohol mag drinken onder de 18 jaar. Door de leeftijd waarop alcohol mag gedronken worden te verhogen, kunnen we hen beter beschermen. Maar liefst 77 procent van de bevolking is voorstander van deze maatregel", beweert Kotk.

Verder hamert Kom op tegen Kanker op meer zorg op maat, het liefst in de vorm van sociale tolken, gespecialiseerde referentiecentra en middelen voor de palliatieve zorg. Dat soort aandacht wordt nu al gegeven aan de AYA-centra, die zich specialiseren in zorg voor jongeren en adolescenten met kanker. De regering moet die steun uitbreiden naar alle patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.