Koelingsbehandeling voor kankerpatiënten voortaan terugbetaald

De regering gaf op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke groen licht voor de terugbetaling van een aantal behandelingen die nefaste bijwerkingen van chemotherapie voor de patiënt verminderen. Voortaan worden de behandeling van hoofdhuidkoeling en de behandeling van hand- en voetkoeling voor kankerpatiënten terugbetaald.

Concreet voorziet de overheid een forfait van 34 euro per behandelsessie voor hoofdhuidkoeling voor de investering van verpleegkundigen en materiaal. Voor de hand- en voetkoeling wordt 15 euro per sessie voorzien. De nieuwe regeling zal al gelden voor behandelingen vanaf 1 januari 2023. Alle ziekenhuizen met een afdeling oncologie kunnen voortaan de sessies aanbieden aan hun patiënten. Vandenbroucke voorziet 3,8 miljoen euro voor de terugbetaling.

"Haarverlies maar ook zenuw- en nagelschade zijn zeer vervelende bijwerkingen van chemotherapie en hebben een grote impact op het sociale leven van patiënten die al met het verdict kanker moeten leven. Voortaan betalen we behandelingen terug die de impact van een chemokuur op de patiënt kunnen verlichten. We willen zo alle ziekenhuizen met een oncologische afdeling aanmoedigen om de behandelingen aan te bieden, zodat zo veel mogelijk kankerpatiënten er gebruik van kunnen maken", zegt minister Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.