Kliniek Sint-Jan investeert in 3D om longkanker te behandelen

De kliniek maakt als eerste in het Brussels Gewest gebruik van de SYNAPSE 3D-software: een belangrijke stap vooruit in de behandeling en opvolging van longkanker.

De applicatie, met de naam SYNAPSE 3D, belooft aanzienlijke vooruitgang bij het behandelen van longnoduli. Dokter Julien Mahieu – thoracaal en abdominaal chirurg in het ziekenhuis – is de eerste arts in Brussel die deze innovatieve technologie inzet voor de behandeling van zijn patiënten. 

SYNAPSE 3D is uiterst nauwkeurige software voor 3D-reconstructie die zo goed als autonoom en onmiddellijk een accurate 3D-reconstructie van de bronchiale en vasculaire longstructuren uitvoert. De chirurg of de radioloog die de thoracale scans van een patiënt inbrengt in de software, krijgt zo met een paar klikken een volledige 3D-reconstructie te zien van alle bloedvaten (aders en slagaders) en bronchiën van de longen van de patiënt. 

Met de nieuwe software kan de arts veel beter beoordelen of segmentectomieën – waarbij een kleiner deel van de long wordt verwijderd – aangewezen zijn bij kleine tumoren in een vroeg stadium. Op die manier blijft een zo groot mogelijk deel van de gezonde long intact en behoudt de patiënt een betere longfunctie. Tegelijk daalt het risico op complicaties, zowel tijdens als na de operatie.  

Dokter Mahieu: “Dankzij de nauwkeurige reconstructie van elk deel van de long kunnen we ons nu richten op de strikt noodzakelijke secties en resecties volgens de specifieke longanatomie en het letsel van de patiënt.”  

Minimaal invasief 

Kliniek Sint-Jan past al jarenlang minimaal invasieve video-thoracoscopische heelkunde (VATS) toe: in plaats van de borstkaswand te openen met een ruime incisie, opereert de chirurg door via kleine openingen tussen de ribben van de patiënt een camera en instrumenten in te brengen.  

Dankzij deze methode worden de spier- en zenuwstructuren van de borstwand zoveel mogelijk gespaard en kan de patiënt na de operatie sneller herstellen – met minder pijn en minder risico op complicaties. 

Kankerbehandeling 

Kiezen tussen een longparenchym-sparende procedure of een uitgebreide resectie, rekening houdend met de meest adequate oncologische behandeling, blijft moeilijk. Er moeten strikte oncologische regels worden nageleefd. Wanneer de chirurg een tumor verwijdert uit een orgaan, moet hij ook een veiligheidsmarge rond de tumor weghalen om de patiënt een optimaal resultaat te garanderen. 

Ook hier biedt de SYNAPSE 3D een grote meerwaarde. De software helpt om het letsel nauwkeurig af te lijnen.

Betere opvolgingsprocedure  

Deze applicatie kan ook gebruikt worden door de radiologen, als aanvulling op hun reeds aanwezige hoogtechnologische programma’s. Ze kunnen hiermee nauwkeurige 3D-reconstructies maken van longnoduli en ze eenvoudig met elkaar vergelijken, doorheen de tijd.  "Deze reconstructies worden bij de beelden én in het verslag toegevoegd, wat de opvolging voor de behandelende arts en natuurlijk ook voor de patiënt een stuk concreter en begrijpbaar maakt”, vertelt dokter Julie Soens (foto), diensthoofd radiologie in Kliniek Sint-Jan. 

“Wat het ziektebeeld ook is, het komt er altijd op aan de beste strategie te vinden, die de meeste voordelen en een optimale veiligheid garandeert voor de patiënt”, zegt dokter Eva Provyn, medisch directeur a.i. van Kliniek Sint-Jan.

Op woensdag 15 februari organiseren Kliniek Sint-Jan en dokter Mahieu een multidisciplinair symposium over thoracale oncologie met als thema: “De longnodule: klein, maar sterk!” Met de rol van beeldvorming bij de opsporing, diagnose en follow-up van longnoduli en alle voordelen en de diverse toepassingen van de innovatieve software. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.