Imelda: soep voor Kom op tegen Kanker

Voor 12de deelname aan 1000km fietsen van Kom op tegen Kanker verkoopt Imelda in één week tijd 4000 liter soep. Het Imeldaloopteam loopt voor de 6 de keer de 100km-run. De teams bestaan uit patiënten, artsen, verpleegkundigen, directie en medewerkers van ondersteunende diensten.  Om het inschrijvingsgeld van 35.000 euro te verzamelen, organiseert het ziekenhuis van maandag 5 tot en met vrijdag 9 februari een gezonde soepweek. 

In totaal geven 52 sportievelingen op die manier het beste van zichzelf voor het goede doel. Daarvoor hebben ze een goede reden: alle deelnemers zijn rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken bij de zorg voor mensen met kanker. Om een deel van het startbedrag van 35.000 euro in te zamelen, verkoopt Imelda vijf dagen lang zelfgemaakte soep.

Gezonde soepweek

Maandag om 10 uur werd de soeptent geopend. Maar de koks van het ziekenhuis, geholpen door vrijwilligers en de gepensioneerde Imeldakok Marc, stonden in het weekend al aan de kookpotten om soep te maken. Gemiddeld maken ze 800 liter per dag, goed voor 4000 liter op één week. Dit jaar wordt één dag extra soep verkocht, om zo nog meer geld in te zamelen voor de fiets- en loopploegen.

Met een hechte groep samen over de eindstreep

De 40 sportievelingen die de 1000km meefietsen, nemen elk 125 km voor hun rekening. Een grote inspanning, zeker voor wie de conditie opnieuw moet opbouwen na een periode van ziek-zijn. Het Imelda-fietsteam doet er alles aan om ervoor te zorgen dat elke deelnemer mee over de eindstreep rijdt.

Karin Huybrechts (62) is ex-borstkankerpatiënte en fietst voor de achtste keer mee met de fietsploeg van het Imeldaziekenhuis. “De 1000km van Kom op tegen Kanker is een geweldig gebeuren, er is een fantastische sfeer en een perfecte organisatie. Het gevoel van samenhorigheid is moeilijk te beschrijven, iedereen heeft wel een verhaal waarvoor hij of zij meerijdt. Je wordt figuurlijk gedragen door de groep en soms ook letterlijk naar boven geduwd. Ik vind het een eer dat ik mag meerijden!.”

Karin verloor zelf twee collega’s aan kanker en werd na haar behandeling aangespoord door haar oncoloog in het Imeldaziekenhuis om mee te fietsen met de patiëntenploeg van Imelda. “Daarvoor had ik amper op een koersfiets gezeten, maar de begeleiding die ik hier krijg is hartverwarmend. Er worden door het ziekenhuis trainingen ingelegd, een koerspakje wordt voorzien en je wordt geholpen met heel veel praktische tips. De ondersteuning is geweldig. Ik vind het ook super dat het ziekenhuis elk jaar met zoveel ploegen meedoet en zo het onderzoek naar kanker steunt.”

Niels Albert, zijn vrouw Valeska en Showbizz Bart (Verbeeck) assisteren in de soeptent. “Met mijn verleden in het veldrijden vind ik het niet meer dan normaal dat ik zo’n sportief en gezond initiatief steun. Zelf ben ik ook jaren bezig geweest met gezonde voeding en sporten op hoog niveau. Ik weet wat het is om ergens voor te trainen. Deze fietsers en lopers hebben dan nog een fulltime job, zijn ziek of ziek geweest. Om dan nog zo’n prestatie te leveren, dat vind ik chapeau. Dan kom ik met plezier helpen. En natuurlijk is het altijd fijn om een babbeltje te doen met de mensen die passeren in het soepkraam,” lacht Niels Albert.

Op vrijdag tussen 10 en 12 uur ontvangt het Imeldaziekenhuis nog Showbizz Bart (Verbeeck) in de Soeptent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.