IBA gaat protontherapiecentrum installeren in Milaan

IBA, de specialist in protontherapie uit Louvain-la-Neuve, mag een protontherapiecentrum installeren bij het Europese oncologiecentrum (IEO) in Milaan. Het contract bedraagt tussen 35 en 40 miljoen euro, zo maakte het bedrijf voor beurs bekend.

Protontherapie is een innovatieve en relatief dure kankerbehandeling. Het gaat om een soort radiotherapie, maar dan met protonen in plaats van röntgenstralen. De tumoren zouden bij protontherapie gerichter bestraald worden, waardoor het gezonde weefsel errond beter gespaard blijft. Het risico op nieuwe tumoren en op bijwerkingen zou ook kleiner zijn dan bij klassieke radiotherapie.

"Het contract omvat ook een akkoord over de langetermijnoperatie en het onderhoud", zegt IBA in een persbericht. De inkomsten zullen al dit boekjaar binnensijpelen, vanaf 2022 verwacht het ziekenhuis in Milaan de eerste patiënten te behandelen.

IBA heeft naar eigen zeggen een wereldwijd marktaandeel van 48 procent in de sector van protontherapie. Olivier Legrain, topman van het bedrijf uit Louvain-la-Neuve, wijst op de goede reputatie van het IEO in Europa. "Dat zij met ons willen samenwerken versterkt ons marktleiderschap en toont de superioriteit van ons productaanbod aan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.