Heel wat minder hoofd- en halskankers ontdekt tijdens pandemie

Tijdens de coronacrisis bleven heel wat ernstige aandoeningen onontdekt. Een nieuwe studie die Stichting Kankerregister publiceert, bewijst dat er in 2020 9,5 procent minder diagnoses voor hoofd- en halskanker gesteld werden. Ook de overlevingskansen daalden. Dat schrijft De Morgen.

De daling deed zich het sterkst voor bij mannen (-11,8 procent), en bij patiënten tussen 50 en 64 jaar (-11,2 procent) en 65 tot 79 jaar (-11,1 procent).

Enkele redenen die daarvoor worden aangegeven:

Tijdens de pandemie vreesden sommigen dat ze tijdens een doktersbezoek besmet zouden raken en daarom bleven ze met hun symptomen rondlopen.

Ook de tijdelijke sluiting van tandartspraktijken voor niet-dringende ingrepen speelde een rol. Tandartsen slaan alarm  wanneer ze iets ongewoons vaststellen in de mond van hun patiënten.

Mogelijk ook het feit dat tijdens de pandemie het gebruik van de endoscoop gemeden werd, waardoor wellicht diagnoses gemist zijn.

De auteurs van de studie wijzen erop dat sommige mensen hun diagnose pas in een later stadium zullen krijgen, wanneer de prognose vaak ook slechter is. Er is effectief een tendens naar latere diagnoses te zien tijdens de coronajaren. Bij mannen boven de 80 en bij kankers van het strottenhoofd werden er significante verschuivingen vastgesteld. Bij de orofarynx was er een soortgelijke evolutie te zien. De overlevingskansen na een jaar daalden met 2,4 procentpunten.

Een latere diagnose leidt vaak ook tot een zwaardere behandeling en dat voelen patiënten nadien ook aan hun levenskwaliteit.

Hoofd- en halskanker is goed voor ongeveer vier procent van alle kankers in België. Het gaat hier dus om zeldzame aandoeningen, al is het wel de vierde meest voorkomende kanker bij mannen (na prostaat-, long- en darmkanker) en de negende meest voorkomende kanker bij vrouwen. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op overleving nog 80 tot 90%. 

Stichting Kankerregister meldt in De Morgen ook hoopgevend nieuws. De relatieve kans dat patiënten met hoofd- en halskanker vijf jaar na hun diagnose nog in leven zijn, steeg van 51,4 procent tussen 2004 en 2009 naar 55,6 procent tussen 2016 en 2021.

> Referentiecentra hoofd- en halstumoren komen eraan

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.