Halvering pesticidengebruik intrekken is "kortzichtige gunst aan boeren", zegt BBL

De aankondiging van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat de nieuwe Pesticidenrichtlijn wordt ingetrokken, is voor natuurorganisatie Bond Beter Leefmilieu "alweer een kortzichtige gunst aan de boeren". Binnen de Green Deal had de Commissie in juni 2022 aanvankelijk voorgesteld om het pesticidengebruik tegen 2030 te halveren, maar dat doel wordt nu losgelaten. "Dat betekent de overwinning van de agrochemische industrie en is een stap achteruit in de bescherming van onze gezondheid en de biodiversiteit", klinkt het.

Volgens Von der Leyen is de Pesticidenrichtlijn een symbool van polarisatie geworden, maar voor de natuurorganisatie is afblazen dan niet het juiste antwoord. "Wel uitleggen aan boer(inn)en waarom maatregelen nodig zijn en ze vervolgens financieel, praktisch en inhoudelijk begeleiden om met andere landbouwmethodes aan de slag te gaan", zegt BBL. De organisatie meent dat "landbouw met overmatig pesticidengebruik een eindig verhaal is, en de maatschappelijke kosten blijven oplopen".

Bond Beter Leefmilieu wijst erop dat 6.000 wetenschappers en meer dan 1 miljoen Europeanen zich uitspraken voor een ambitieuze Pesticidenrichtlijn. "Pesticiden richten een ravage aan in het milieu: ze verzwakken en doden nuttige insecten, vogels en andere dieren, tasten de bodem aan, vervuilen het (drink)water en wegen op onze eigen gezondheid", legt de organisatie uit. 

Bovendien zijn het net de landbouwers die als eersten de problemen ervaren "die het gebrek aan een levendig ecosysteem, zoals een dode bodem, met zich meebrengt". Er is daarom "radicale actie" nodig om het gebruik en de impact van pesticiden te beperken. 

In België is die nood nog dringender dan elders, meent BBL. "Een studie van Unicef stelt dat 9 procent van de kinderen woont in een gebied met een hoog risico op pesticidenverontreiniging. De jaarlijkse kosten voor gezondheidsproblemen gelinkt aan hormoonverstoorders worden in België geschat op 4,4 miljard euro. De federale overheid zelf wijt het merendeel van die gezondheidskosten aan de blootstelling aan pesticiden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    10 februari 2024

    Ik vraag me nog steeds af waarom “ze” E 605 verboden hebben !
    Was nochtans een populaire “partie “ drank : ik herinner mij hoe een boerenzoon , zoals velen indertijd , zichzelf trakteerde op 1 glaasje E 605 : “ Santé “!