Groen licht voor rookvrije perrons

Vanaf 2023 mag niet meer gerookt worden op de perrons van de NMBS. Dat staat in een groen wetsvoorstel dat donderdagavond groen licht kreeg in de plenaire Kamer. Er waren 81 stemmen voor, een tegenstem en 49 onthoudingen.

Sinds 2004 geldt een rookverbod op de treinen, maar roken is vandaag wel nog toegelaten op onoverdekte of halfoverdekte perrons. Met het wetsvoorstel willen de indieners de voorbeeldfunctie versterken. Bovendien moet het elke verwarring wegnemen. Vandaag weten reizigers soms niet waar wel en waar niet gerookt mag worden in stations, in gangen of op perrons.

De maatregel zou pas begin 2023 ingaan. Dat moet de NMBS de tijd geven de reizigers in te lichten over de redenen en voordelen van deze maatregel op het gebied van volksgezondheid, maar ook op milieugebied. De tekst kwam tot stand in samenwerking met  Kom Op Tegen Kanker en Stichting Tegen Kanker.

De oppositie steunde de maatregel niet. Volgens N-VA, Vlaams Belang en PVDA zal de maatregel het probleem verschuiven, omdat rokers dan elders zullen samentroepen om nog snel een sigaret op te steken, bijvoorbeeld aan de ingang van het station.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 mei 2022

    Voer voor een nieuw lied voor de zorg , naar het voorbeeld van Editors met “ Smokers outside the Hospital Doors “ !
    Ken Uw klassiekers !