Gezond Leven vraagt een volledig rookverbod in en rond ziekenhuizen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven pleit voor een volledig rookverbod in en rond ziekenhuizen. Donderdag gaf de Kamer groen licht voor een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat een rookverbod instelt op openluchtplekken waar veel kinderen komen, maar ook op in- en uitgangen van scholen en ziekenhuizen.

Het wetsontwerp voorziet een rookvrije zone, met een perimeter van tien meter vanaf de ingang. Maar zien roken, doet roken, klinkt het. Daarom wil Gezond Leven een stap verder gaan. De organisatie vraagt nu een rookverbod dat geldt op het volledige ziekenhuisterrein, tenzij op speciaal afgebakende buitenrookruimtes. De nota die Gezond Leven hierover schreef, werd al door 27 Vlaamse ziekenhuizen ondertekend.

"Met een volledig rookverbod, met uitzondering van de rookruimtes buiten, wordt actief ingezet op het verder denormaliseren van roken in deze omgeving", zegt Katrijn Vandamme, expert tabak bij Gezond Leven. "Het maakt ook de handhaving een stuk gemakkelijker."

"We willen natuurlijk geen heksenjacht op de roker. Integendeel", klinkt het. "We willen hen net helpen door in de ziekenhuizen een rookstopaanbod te voorzien voor patiënten en personeelsleden en door hen te informeren over alle wetenschappelijk onderbouwde vormen van rookstophulp, zoals de tabakoloog, de e-sigaret en rookstopmedicatie", aldus Vandamme.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 maart 2024

    “ Smokers outside the Hospital Doors “ is een song opgedragen aan die rokende gekaramelliseerfe wrakken in hun rolstoel aan den ingang van het hospitaal ( om klanten te lokken )!