Francqui-Collen-Prijzen gaan naar twee KU Leuven-onderzoekers

De Francqui-Collen-Prijzen gaan dit jaar naar twee KU Leuven-onderzoekerst. Sarah-Maria Fendt (KU Leuven-VIB) wordt gelauwerd om haar onderzoek naar de metastase van kankercellen, Philippe Lemey (KU Leuven-Rega Instituut) krijgt de erkenning voor de ontwikkeling van software die virussen in realtime genetisch in kaart brengt.

De Francqui-Prijs wordt jaarlijks toegekend aan Belgische wetenschappers die jonger zijn dan 50 jaar. De prijs wordt in beurtrol uitgedeeld aan de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische en medische wetenschappen. In die laatste categorie worden steeds twee prijzen uitgereikt, na een schenking van de Belgische biotechpionier Désiré Collen. Daarom zijn er dit jaar twee prijzen, die de naam Francqui-C ollen-Prijzen dragen. 

Een internationale jury heeft de twee winnaars gekozen. Onderzoeker Sarah-Maria Fendt (42) krijgt de prijs voor haar fundamenteel onderzoek naar metastases van kanker en naar de manier waarop die kankercellen zich 'voeden' om zich verder uit te zaaien. Haar onderzoek, dat de deur openzet voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën, richt zich eveneens op het tegengaan van verdere verspreiding van de kankercellen. Fendt kijkt daarbij niet alleen naar de 'voeding' van de kankercellen, maar ook naar wat patiënten eten. 

De tweede winnaar is Philippe Lemey (45), die een belangrijke stap heeft gezet in de strijd tegen de verspreiding van virussen. Lemey was een van de ontwikkelaars van het softwareprogramma 'BEAST', dat de genetische code van virussen realtime in kaart brengt. Overheden kunnen zo sneller en scherper zicht krijgen op een virusuitbraak en maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. 

De twee laureaten krijgen elk een geldprijs van 250.000 euro. De officiële uitreiking gaat door op 6 juni in het Paleis der Academiën in Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.