Europees Parlement wil nieuwe vergunning glyfosaat niet tegenhouden

In de milieucommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie waarin opgeroepen werd tot een totaalverbod van glyfosaat  geen meerderheid gehaald. De Europese Commissie had in september voorgesteld om het actieve bestanddeel van onkruidverdelger Roundup met tien jaar te verlengen.

De resolutie haalde 38 stemmen voor, maar 40 commissieleden stemden tegen - terwijl er zich 6 onthielden. De sociaaldemocraten, de groenen en uiterst links zijn de pleitbezorgers van een glyfosaatverbod, maar bij de stemming bleek een deel van de liberale Renew-fractie zich aan de zijde van de (uiterst) rechtse fracties te scharen, laken de groenen in een persbericht.

"Helaas weegt ook in de milieucommissie het belang van de agro-industrie zwaarder dan de volksgezondheid", zegt Sara Matthieu (Groen). Volgens haar is de Wereldgezondheidsorganisatie nochtans duidelijk over de gezondheidsgevaren van glyfosaat. "Het gif is mogelijk kankerverwekkend, gelinkt aan lymfeklierkanker, onvruchtbaarheid, de ziekte van Parkinson en is bewezen schadelijk voor bijen en waterleven. Een verlenging vinden we onverantwoord."

Tien dagen geleden stemden de 27 lidstaten over een verlenging van de vergunning voor glyfosaat, maar ze konden geen akkoord bereiken. Er werd geen gekwalificeerde meerderheid gevonden om het voorstel te steunen, dan wel te verwerpen. België koos voor een onthouding.

In november stemmen de lidstaten opnieuw in een beroepscomité. Als ook daar geen meerderheid gevonden wordt, kan de Europese Commissie tegen 14 december zelf een besluit nemen. Ze kan ook op elk moment beslissen om haar voorstel aan te passen om meer lidstaten achter een verlenging te scharen.

De milieucommissie in het Europees Parlement stemde dinsdag ook over een algemene vermindering van het gebruik van pesticiden. Dat rapport - geen resolutie, maar een ontwerpwet - kreeg met 47 stemmen voor, 37 tegen en 2 onthoudingen wel een meerderheid achter zich. De parlementsleden willen dat tegen 2030 minstens 50 procent minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en 65 procent minder 'gevaarlijkere' pesticiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.