Dokters: "Ethaankraker in Antwerpse haven bedreigt gezondheid Amerikanen" 

Een groep Amerikaanse dokters waarschuwt in een brief aan ministers Crevits en Demir dat de ethaankraker in de Antwerpse haven een turbo zal zetten op de ontginning van schaliegas in de VS, en daardoor ook op het vrijkomen van giftige chemicaliën. Dat is te lezen in De Standaard.

Twee Amerikaanse organisaties die medische professionals vertegenwoordigen, Physicians for Social Responsibility Pennsylvania (PSR PA) en Texas Physicians for Social Responsibility (Texas PSR), trekken aan de alarmbel over het Ineos-project in de Antwerpse haven. Niet omdat ze bezorgd zijn over de gezondheid van de Antwerpenaren, wel vanwege de gezondheid van mensen in Texas en Pennsylvania.

In een brief aan Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wijzen ze op de schade die de chemicaliën die vrijkomen bij fracking kunnen aanrichten. Zo hopen ze de vergunning voor de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven alsnog tegen houden.

Ineos wil er ethyleen, een basisstof voor plastic, produceren. Daarvoor zal de Britse chemiereus ethaan invoeren uit de Verenigde Staten, waar het door fracking uit de grond gehaald wordt. Maar de risico's voor mensen die in de buurt wonen van frackinginstallaties zijn niet min, waarschuwen de Amerikanen: meer vroeggeboortes en meer baby's met een laag geboortegewicht, maar ook een grotere kans op astma en een toename van zeldzame kinderkankers.

> Protest Groen tegen voorlopige vergunning

> "Geen significante impact op winning schaliegas" (Ineos)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.