Erasmeziekenhuis: primeur met eerste endoscopische verwijdering van longknobbels in België

De wereldwijde primeurs waren voor Londen en Hongkong, maar intussen voerde ook het Erasmeziekenhuis de eerste endoscopische ‘ablaties’ (verwijderingen) met microgolf uit bij longkankers. Bij drie patiënten werden in totaal vier laesies verwijderd dankzij deze innovatieve, niet-invasieve behandeling van longkanker, luidt het.

Deze nieuwe enorme stap vooruit combineert een diagnostische en therapeutische benadering en biedt voordelen voor de patiënten die in behandeling zijn voor een longkanker.
Innovatieve behandeling
De professoren Benjamin Bondue (pneumoloog en kliniekdirecteur) en Dimitri Leduc (hoofd van de medisch-chirurgische afdeling voor thoraxpathologie) gebruikten deze revolutionaire techniek onlangs bij de behandeling van vier kankerlaesies bij drie patiënten. De weinig invasieve methode wordt aangeboden aan patiënten bij wie chirurgie geen optie is wegens hun leeftijd, een slechte ademhalingsfunctie of comorbiditeiten. Deze innovatie is met andere woorden een interessant alternatief voor radiotherapie en interventionele radiologie.

“In verhouding tot de radiotherapie biedt deze nieuwe techniek het voordeel dat dit mogelijk is tijdens de ingreep waarmee biopsiestalen worden afgenomen, dat indien nodig ook een herhaling mogelijk is, en dat de te behandelen zone beter wordt afgebakend. In verhouding tot de interventionele radiologietechnieken biedt de nieuwe techniek het voordeel dat dit via de natuurlijke wegen kan zodat het hogere pneumothoraxrisico wordt omzeild”, onderstreept prof. Bondue. Endoscopische microgolfablatie vormt een extra therapeutische optie voor de verzorging van patiënten die niet geopereerd kunnen worden.

“Dit is dus een vervollediging van ons arsenaal voor de diagnose van longknobbels, resulterend uit screeningcampagnes. De techniek van de endoscopische navigatie is intussen al routine binnen het Erasmeziekenhuis dat op dit domein een aanzienlijke expertise heeft ontwikkeld”, besluit prof. Leduc.

Cauterisatie via endoscopische navigatie
De knobbel wordt verbrand met behulp van een katheter die endoscopisch, via de natuurlijke wegen, wordt ingebracht. De ingreep bestaat voornamelijk uit het correcte inbrengen van de katheter in de knobbel, door  nauwkeurige navigatie en dankzij het gebruik van een soort scanner (CBCT) tijdens de interventie. De scanner maakt beelden en er is enig heen-en-weerverkeer vereist om deze te checken en de juiste positie voor de ablatiekatheter te vinden. Zodra die correct gepositioneerd is, start de eigenlijke verwijdering die amper 10 minuten duurt.

Het is de bedoeling om de hele tumor weg te branden maar daarbij de gezonde weefsels maximaal te sparen. Na de ingreep ontwaakt de patiënt zonder drain en zonder pijnstillers. Hij blijft enkele dagen ter observatie in het ziekenhuis. De dag na de ingreep vindt een controlescan plaats.

Deze nieuwe behandeling is een enorme stap vooruit bij longkanker: diagnose en therapie kunnen hiermee gekoppeld worden. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.