Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei pancreaskanker en beperken neerslachtigheid

Het eiwit xCT, dat een belangrijke rol heeft als transportmolecule in de cel, zou in de toekomst een rol kunnen spelen bij de behandeling van kankers. Dat ontdekten onderzoekers aan de VUB. Het onderzoek is het resultaat van een synergie tussen de onderzoeksgroepen van neurowetenschapper Ann Massie van het Laboratory of Neuro-Aging & Viro-Immunotherapy, en pancreaskankerexpert Ilse Rooman van het Laboratory for Medical and Molecular Oncology.

Uit hun recente studie op muizen blijkt dat het gericht aanpakken van het eiwit niet alleen de groei van tumoren kan verminderen, maar ook kan helpen bij het reguleren van de ontstekingsreactie en het verbeteren van de gemoedstoestand.

Door het eiwit genetisch te verwijderen in muizen met pancreaskanker, ontdekten de onderzoekers dat niet alleen de tumorbelasting verminderde, maar ook de ontstekingsreactie in het lichaam en de hersenen. Dit had op zijn beurt een positieve invloed op het immuunsysteem en factoren zoals angst en depressie. 

"Dit onderzoek toont aan dat het manipuleren van xCT verder kan reiken dan alleen het remmen van de tumorgroei," zegt Olaya Lara, PhD onderzoeker in het laboratorium van professor Massie. "Het heeft ook gunstige effecten op andere aspecten van de ziekte, zoals gemoedstoestand, wat een veelomvattende benadering van de behandeling van pancreaskanker zou kunnen betekenen."

Pancreaskanker is een van de meest kwaadaardige vormen van kanker, met een zeer lage overlevingskans. De bevindingen van dit onderzoek bieden een perspectief voor verdere onderzoeken en klinische studies op mensen.

Dit doctoraatsonderzoek van VUB-onderzoekers Olaya Lara en Pauline Janssen werd gepubliceerd in Brain, Behavior and Immunity.

Olaya Lara, Pauline Janssen, Marco Mambretti, Laura De Pauw, Gamze Ates, Liselotte Mackens, Jolien De Munck, Jarne Walckiers, Zhaolong Pan, Pauline Beckers, Elisa Espinet, Hideyo Sato, Mark De Ridder, Daniel L. Marks, Kurt Barbé, Joeri L. Aerts, Emmanuel Hermans, Ilse Rooman, Ann Massie (2024) Compartmentalized role of xCT in supporting pancreatic tumor growth, inflammation and mood disturbance in mice. Brain, Behavior, and Immunity, 118, 275-286. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2024.03.001

 Illustratie "Pancreaskanker" door Scientific Animations Inc. (gelicenseerd onder CC BY-SA 4.0.)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.