Eerste 'de Col op voor Kom op tegen Kanker' brengt 242.000 op voor kankeronderzoek

De eerste editie van 'de Col op voor Kom op tegen Kanker', waarbij 121 fietsers de Col des Saisies in de Franse Alpen beklommen, heeft 242.000 euro opgebracht voor kankeronderzoek. Dat meldt Kom op tegen Kanker.

Met 'de Col op' wilde Kom op tegen Kanker fietsliefhebbers een extra sportieve uitdaging aanbieden in een unieke setting. De 121 fietsers die present tekenden op de Col des Saisies fietsten zaterdag één of meerdere keren het parcours van 35 kilometer, waarvan 12 kilometer bergop met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Een ronde is goed voor ongeveer duizend hoogtemeters. Samen klommen de fietsers zo 242.000 euro voor kankeronderzoek bij elkaar.

"Iedereen reed vandaag met een dierbare in gedachten. Al die namen hangen hier trouwens op een vlaggenlijn aan de finish. Het gevoel van verbondenheid is ongelooflijk", zegt algemeen directeur van Kom op tegen Kanker David Vansteenbrugge. "Het parcours was zwaar, maar niks vergeleken met het parcours dat een kankerpatiënt aflegt. Een enorme dankjewel aan iedereen die dit prachtige weekend mogelijk maakte. Samen geven we kankeronderzoek weer een mooi duwtje in de rug."

Elke deelnemer zamelde 2.000 euro startgeld in. De opbrengst gaat naar kankeronderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van kankerpatiënten en waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Dat is bijvoorbeeld het geval als er niet meteen een effect is op de verkoop, zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling en waarvoor niet meteen nieuwe toestellen nodig zijn. En ook onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers is vaak commercieel niet interessant omdat het aantal patiënten erg klein is.

De tweede editie van 'de Col op' vindt van 6 tot 8 september 2024 plaats in Les Saisies. Inschrijven kan vanaf 25 september via decolop.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.