Springer Nature lanceert AI om onderzoekers te helpen hun artikels in het Engels te redigeren

Een brug slaan tussen de taalbarrière en de wereld van het wetenschappelijk onderzoek is een grote uitdaging die Springer Nature wil aangaan met zijn nieuwe tool Curie, een assistent voor wetenschappelijk schrijven uitgerust met artificiële intelligentie. De generatieve artificiële intelligentietool Curie, die in staat is om in realtime wijzigingen voor te stellen of teksten in het Engels te vertalen, is ontworpen om onderzoekers "tijd te besparen".

De academische wereld wordt al lange tijd geconfronteerd met aanzienlijke ongelijkheden op het gebied van onderzoek en publicatie, niet in de laatste plaats vanwege de taalkundige uitdagingen waarmee niet-Engelssprekende onderzoekers worden geconfronteerd. Een wereldwijd onderzoek (1) heeft aangetoond dat onderzoekers met Engels als moedertaal 51% meer tijd nodig hebben om een artikel in die taal te schrijven, waardoor ongelijkheden in onderzoek ontstaan en de voortgang van kennis op internationale schaal wordt beperkt.

Curie: een bondgenoot voor niet-Engelssprekende onderzoekers
Springer Nature is deze uitdagingen aangegaan met Curie, speciaal opgeleid om aan de eisen van academische literatuur te voldoen. Deze tool bestrijkt meer dan 447 wetenschappelijke gebieden en meer dan 2.000 specifieke onderzoeksonderwerpen en maakt gebruik van de kracht van LLM's (grote taalmodellen) en speciale digitale AI-verwerking, speciaal ontworpen voor wetenschappelijk schrijven, aldus de uitgever in een persbericht.

In tegenstelling tot andere AI-gebaseerde hulpmiddelen voor schrijfondersteuning, richt Curie zich op zaken die specifiek zijn voor wetenschappelijk schrijven, waaronder vertaling naar het Engels, taalkundige revisie en het verbeteren van woordkeus en formulering, om zo tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van onderzoekers.

Een zichtbare impact
Een eerste Curie-test met Chinese onderzoekers toonde de positieve impact van dit hulpmiddel aan: 67% van de auteurs die het gebruikten, zagen hun manuscript doorstromen naar de peer review-fase en aan het einde van de test werd een toename van 14% in het publicatiepercentage van artikelen vastgesteld. (2)

Volgens Eugenie Regan, Vice-President Research Solutions bij Springer Nature, is het doel duidelijk: onderzoekers in staat stellen om "tijd te besparen en hun inspanningen te richten op datgene waar ze de grootste impact kunnen hebben: op baanbrekend onderzoek dat de kennis en de maatschappij vooruit helpt".

Toegankelijkheid en integratie
Curie is ontworpen om toegankelijk en praktisch te zijn. Het is beschikbaar voor alle auteurs van boeken en tijdschriften van Springer Nature en is geïntegreert in de pre-submission checklist voor Springer titels, waardoor de tool eenvoudiger en efficiënter te gebruiken is (3). Het is ook beschikbaar als een add-on module voor Microsoft Word, waardoor het nog gemakkelijker te gebruiken is.

> Klik hier voor meer informatie over Curie.

    1. https://theconversation.com/non-native-english-speaking-scientists-work-much-harder-just-to-keep-up-global-research-reveals-208750#:~:text=First%2C%20you'll%20need%2051,salary%20of%20a%20PhD%20student
    2. En juillet 2022, 793 auteur.e.s chinois.e.s ont eu la possibilité d'utiliser Curie au moment de la soumission. Parmi eux, 67 % ont opté pour l'utilisation de l’outil jugé de qualité « bonne » ou « excellente » par91 % d'entre eux . Parmi les auteur.e.s ayant utilisé l'outil, 90 % de manuscrits soumis par les auteur.e.s ayant utilisé Curie ont passé à l’étape d’examen par les pairs, entraînant une augmentation de 14 % du taux de publication à la fin de l'essai. Pour les auteur.e.s dont les articles auraient été initialement rejetés en raison de problèmes de qualité linguistique, le taux de publication a augmenté de 2 %.
    3. Pour l’instant, le service est disponible dans les listes de contrôle préalables à la soumission uniquement pour les revues Springer. Il sera étendu à d’autres revues prochainement.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.