Onderzoek naar zorg op afstand voor kankerpatiënten onderzocht

De covid-19 pandemie maakte de verstrekking van zorg voor kankerpatiënten op afstand noodzakelijk waardoor de telegeneeskunde én het onderzoek in een stroomversnelling raakte. 

Onderzoekers van het Center for Behavioral Health and Technology, School of Medicine, University of Virginia, Charlottesville maakten een review van peer-reviewed literatuurreviews over digitale gezondheid en telezorginterventies bij kanker, gepubliceerd vanaf het begin van de database tot 1 mei 2022, uit PubMed, Cumulated Index to Nursing and Allied Health Literature, PsycINFO, Cochrane Reviews en Web of Science. 

“Voor zover wij weten, voerden wij de eerste ‘scoping review’ uit van literatuurreviews over het gebruik van digitale gezondheids- en telehealth-interventies in de zorg voor kankerpatiënten”, aldus de auteurs in The Lancet. “De opmars van digitale gezondheid en telegeneeskunde in de kankerzorg tijdens de pandemie maakte een overzicht noodzakelijk van de stand van deze wetenschap om hiaten te identificeren in wat bekend is over het verlenen van kankerzorg op afstand.” 

Hiaten in reviews opgespoord 

In het algemeen richtten de meeste reviews zich op interventies voor patiënten met kanker in de actieve behandelings- en overlevingsfase met behulp van e-gezondheidsprogramma's, synchrone gesprekken per telefoon of videoconferentie, en mobiele toepassingen. Gemeenschappelijke conclusies van de reviews waren dat digitale gezondheids- en telezorginterventies haalbaar en effectief waren, maar dat er nog steeds behoefte is aan grootschaliger en robuustere effectiviteitstesten.

“We constateerden een gebrek aan review literatuur voor oudere volwassenen in de kankerzorg, kanker gerelateerde rouw, oncologie provider wellness, en middellange tot lange termijn implementatie resultaten. Bovendien waren er weinig meta-analytische vergelijkingen met traditionele persoonlijke zorg of tussen meerdere digitale gezondheids- en telezorgprogramma's. Het evalueren van de stand van de wetenschap aan de hand van hoogwaardige reviews zou kunnen helpen bij het sturen van verdere innovatie in zorgverlening op afstand, met name voor oudere volwassenen en nabestaanden, en zou de integratie en duurzaamheid van deze interventies binnen de standaard oncologiepraktijk kunnen ondersteunen. Dit werk zal de verdere groei van het bereik en de effecten van digitale gezondheids- en telezorginterventies ondersteunen om het kankerrisico te verminderen en de kankerzorg voor alle individuen te verbeteren”, zo besluiten de auteurs.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.