Crevits wil taboe rond testen tegen darmkanker doorbreken

Vorig jaar kregen meer dan 800.000 Vlamingen een uitnodiging voor een stoelgangtest om dikkedarmkanker op te sporen. Amper 52 procent stuurde een staal terug. "De bevolkingsonderzoeken naar kanker redden jaarlijks vele levens", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). "Elke test telt. Even prikken in je stoelgang mag geen taboe of drempel te veel zijn. Het is ontzettend belangrijk om preventief te screenen.

Uit het jaarrapport van het Centrum voor Kankeropsporing blijkt dat tijdige opsporing erg belangrijk is om kankers in een vroeg stadium op te sporen. Zo wordt bij vrouwen die zich laten screenen op borstkanker meer dan 70 procent van de borstkankers gevonden in een vroegtijdig stadium. Maar tijdens het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker blijkt dat er een taboe blijft bestaan om zich te testen. Vooral bij de jongste leeftijdsgroep is het aantal deelnemers beperkt. Slechts 43 procent deed een stoelgangtest. 

Minister Crevits deed daarom vanochtend een oproep in WAAK, een maatwerkbedrijf in Kortrijk. Daar worden de afnamesets voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker samengesteld. Ze bracht ook een bezoek aan de verschillende afdelingen van het bedrijf. "Vlaanderen blijft de strijd tegen borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker onverminderd verder zetten, met resultaat", aldus de minister. 

"Toch gaat een deel van de bevolking nog altijd niet in op dit gratis aanbod: 12 procent heeft nog nooit een uitstrijkje laten nemen en 15 procent is nog nooit gescreend op borstkanker. Aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker heeft een kwart van de bevolking van 50 tot en met 74 jaar nog nooit deelgenomen. Daarom willen we meer mensen overtuigen om de stoelgangtest die ze thuis ontvangen af te nemen." Daarbij wordt ook gefocust op kwetsbare en andere specifieke doelgroepen, onder meer via de huisartsen en de lokale overheden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.