Borstkankerpatiënten hebben steeds hogere overlevingskans

De behandeling van patiënten met borstkanker in Vlaanderen geeft almaar betere resultaten. Specialisatie blijkt belangrijk. Daarom denkt minister van Welzijn Hilde Crevits eraan de erkenning in te trekken van klinieken met te weinig patiënten, schrijft De Standaard.

Een op de zeven vrouwen in ons land krijgt ooit borstkanker, of zo'n 10.000 vrouwen per jaar. Uit nieuwe cijfers die het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) publiceert, blijkt dat de overlevingskans van borst­kanker­­patiënten vijf jaar na de behandeling is gestegen: van 91,6 procent in de jaren 2009 tot 2013 naar 94,1 procent in de periode 2014-2018. In dezelfde periode groeide ook het aantal patiënten dat geen tweede operatie na een borst­sparende ingreep moest ondergaan: van 85,7 naar 90,9 procent.

Innovatie en specialisatie

Die positieve trend is te danken aan zowel medische innovatie als ­specialisatie. "De genezings­kansen zijn de voorbije jaren inderdaad toegenomen als gevolg van betere medicatie en betere organisatie", beaamt borstchirurg Peter van Dam (UZA). "Een ziekenhuis dat meer patiënten behandelt, kan die makkelijker multidisciplinair begeleiden, met een radioloog, een oncoloog enzovoort."

Uit een rapport dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg dit voorjaar publiceerde, was al gebleken dat er onder ­ziekenhuizen aanzienlijke verschillen zijn. Een behandeling buiten een erkende borstkliniek gaf 30 procent meer kans op overlijden binnen de vijf jaar.

Tot de betere leerlingen van de klas horen volgens het VIKZ het UZA (in Antwerpen) en AZ Sint-Lucas (in Brugge). AZ Monica (Antwerpen) en AZ Turnhout scoren slechter dan gemiddeld. Jean-Paul Sion, de hoofdarts van AZ Monica, vraagt de cijfers met een korrel zout te ­nemen. 'Het aantal patiënten dat we behandelen, is niet gigantisch groot, waardoor één patiënt meer of minder veel verschil maakt', zegt hij in De Standaard.

Sion benadrukt dat niet alle factoren die mogelijk invloed hebben op de sterftegraad in overweging worden genomen, denk aan onderliggende ziektes. 

Op dezelfde lijn zit borstchirurg Dirk Servaes (AZ Turnhout). "Door bevolkingsfactoren krijgen wij te maken met meer agressieve borstkankers, waarbij het sterfte­risico hoger ligt. Daardoor is er een lichte afwijking in de overlevingskans na vijf jaar. 'Maar we zijn tevreden met het resultaat van de meeste indicatoren,"

Erkenning intrekken

Dit voorjaar besloot federaal ­minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al dat een behandeling alleen nog wordt terugbetaald in erkende borstklinieken. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil met deze nieuwe cijfers nog verder gaan en de erkenning van borstklinieken intrekken als ze te weinig patiënten behandelen. Voor een coördinerend centrum ligt de lat op 125 patiënten per jaar, voor een satellietcentrum op zestig. Wel geeft Crevits aan eerst met de sector over de resultaten te zullen overleggen.

De recente VIKZ-cijfers zijn hier te raadplegen

Om de resultaten te kunnen bekijken:

  • Kies ‘Algemeen Ziekenhuis’ bij voorzieningstype;
  • Kies ‘Borstkanker’ bij alle indicatoren;
  • Selecteer de ziekenhuizen die u wenst te vergelijken (steeds max. 3). U kunt ook zoeken op locatie;
  • Open de vergelijkingsbalk onderaan de pagina;
  • Klik op ‘VERGELIJKEN’;
  • Na het laden van de pagina komt u op een resultatenpagina waarin de resultaten van de ziekenhuizen in de selectie met elkaar worden vergeleken;
  • Eens u in een vergelijking zit kunt u ziekenhuizen verwijderen en andere toevoegen in uw selectie via de vergelijkingsbalk;
  • Ondersteuning: neem contact op met kwaliteit.az@vikz.be.

> AZ Turnhout duidt cijfers

> Patiënt zal sneller kunnen zien of borstkliniek erkend is

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.