Borstcentrum RZ Tienen wordt erkende borstkliniek

Het borstcentrum in RZ Tienen krijgt erkenning als satelliet-borstkliniek in samenwerking met UZ Leuven. Patiënten met borstaandoeningen uit de regio kunnen er terecht voor diagnosestelling, behandeling, nabehandeling, psychosociale begeleiding, informatieverstrekking en revalidatie.

“Voor alle duidelijkheid: patiënten kunnen al enkele jaren in RZ Tienen terecht voor kwalitatieve borstzorg: jaar na jaar kunnen we mooie resultaten voorleggen.” vertelt diensthoofd dr. Lotte Claes. “Maar om de erkenning als borstkliniek te krijgen, moet je als ziekenhuis aan heel wat voorwaarden voldoen. De laatste jaren hebben we hard gewerkt om ook de laatste vereisten op het lijstje te kunnen afvinken. Zo is er nu een plastisch chirurg aan ons ziekenhuis verbonden, werd de psychosociale ondersteuning uitgebreid en hebben we een revalidatieprogramma uitgewerkt: ReFit”.

Satelliet

Toch blijft het centrum een satelliet-borstkliniek. Dat komt omdat er voor bestraling bij borstkanker en andere gespecialiseerde zorg doorverwezen wordt naar UZ Leuven. “Een regionaal ziekenhuis kan nooit álle zorg aanbieden”, gaat dr. Claes verder.

“Dat is ook niet de bedoeling: binnen het Plexus-netwerk werken we op veel gebieden samen met UZ Leuven, Heilig Hart Leuven en AZ Diest. Patiënten met borstkanker en andere aandoeningen kunnen in RZ Tienen terecht voor reguliere ingrepen, behandelingen, nabehandelingen en begeleiding. Maar wanneer het nodig is, kunnen we ze doorverwijzen naar UZ Leuven voor gespecialiseerde zorg."

"Door wekelijks multidisciplinair overleg behouden zorgverleners uit beide ziekenhuizen het overzicht en kunnen we elke patiënt de beste behandeling garanderen, wat natuurlijk het belangrijkste is.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.