Bond Beter Leefmilieu stelt bij acht geteste politici aanwezigheid PFAS in bloed vast

Bond Beter Leefmilieu heeft deze zomer het bloed van acht politici (drie van Groen, twee van PVDA, een van Vooruit, een van Open VLD en een van N-VA) getest op de aanwezigheid van PFAS. Bij elke politicus werden PFAS-stoffen teruggevonden. "Zoals verwacht, is niemand immuun. Deze test weerspiegelt dat PFAS wijdverspreid is in Vlaanderen en Wallonië", zo meldt Bond Beter Leefmilieu. De organisatie ijvert voor een algemeen Europees PFAS-verbod.

Met een vingerprikje werd het bloed van de politici getest op de aanwezigheid van 13 verschillende PFAS-stoffen. Elke geteste politicus bleek minstens 3 van de 13 PFAS-stoffen in het bloed te hebben, met uitschieters tot wel 6 stoffen. De hoogste concentraties bleken voor PFOS en PFOA, stoffen die al respectievelijk 15 en 3 jaar geband zijn. "Die blijven dus langdurig circuleren in ons lichaam, en blijven zo mogelijk voor hormoonverstoring zorgen."

Bond Beter Leefmilieu benadrukt wel dat uit de resultaten van acht individuen geen conclusies voor de hele samenleving te trekken zijn, noch over de individuele leefgewoontes of gezondheid van de politici.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.