Bloed van omwonenden Antwerpse stationsbuurt onderzocht op lood

Het bloed van 200 tot 250 kinderen en moeders die in de wijken rond het station 'Antwerpen Centraal' wonen, zal worden onderzocht op zware metalen. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).

Er werden de afgelopen maanden via bodemstalen verhoogde loodwaarden gemeten in de Antwerpse stationsbuurt. Afvalstoffenmaatschappij OVAM was verantwoordelijk voor die onderzoeken en trof al onder andere cadmium, lood en zink aan.

Vooral de Joodse gemeenschap is al jaren ongerust en linkte de problematiek aan de goudraffinaderij Value Trading. In het verleden werd daarom de onmiddellijke stopzetting van alle industriële activiteiten gevraagd. De buurtbewoners menen dat Value Trading verantwoordelijk is voor de vervuiling, en dat de uitstoot de oorzaak is van gezondheidsklachten.

Het bedrijf zelf heeft dit steeds ontkend. Value Trading geeft bijvooorbeeld aan dat hun medewerkers goede bloedanalyses kunnen voorleggen. Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) ging ooit zelfs zo ver om Value Trading "antisemitisch" te noemen.

Aan alle verwarring en ongerustheid wil minister Crevits nu tegemoet komen. "Het humane-biomonitoringsonderzoek moet de impact van zware metalen en de eventuele gezondheidsrisico's bepalen", schrijft de minister in een persbericht. "We willen op deze manier ook inzicht krijgen over welke acties eventueel verder nodig zijn."

Als leeftijdsgroep bij de kinderen wordt gekozen voor zes- tot achtjarigen. "Dat komt omdat het grootste risico voorkomt op jonge leeftijd en deze leeftijdsgroep makkelijker te bereiken is dan kleuters", aldus nog het kabinet Crevits. "Zij zullen per brief uitgenodigd worden om deel te nemen. Er wordt gekeken om de prikmomenten zoveel mogelijk op de scholen zelf te organiseren."

Dit najaar worden de eerste stappen gezet in de opstart van het onderzoek. De metingen zullen in 2024 gebeuren, resultaten worden verwacht begin 2025.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.