Biotechbedrijf treft schikking over gebruik "HeLa"-kankercellen

Het biotechbedrijf Thermo Fischer heeft een schikking getroffen met de nabestaanden van Henrietta Lacks, een Afro-Amerikaanse wiens kankercellen ruim 70 jaar geleden werden weggenomen en nadien gebruikt om tal van medische innovaties te ontwikkelen. Het wegnemen van de cellen gebeurde zonder toestemming van de vrouw, kort voor haar overlijden. Haar familie had een proces aangespannen.

Details van de schikking zijn vertrouwelijk. Maar de advocaten van de familie reageerden wel tevreden op het akkoord.

In 1951 stierf de 31-jarige Henrietta Lacks aan baarmoederhalskanker in het Johns Hopkins-ziekenhuis in Baltimore. Zonder haar medeweten werden kankercellen weggenomen en later gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Deze cellen werden "HeLa" genoemd en in labo's overal ter wereld in vitro gekweekt, omwille van hun naar verluidt buitengewone kwaliteiten. Op basis van de cellen werden onder meer vaccins tegen polio ontwikkeld, behandelingen tegen kanker of kloontechnieken. Het gaat om een miljardenindustrie. Zelfs bij de ontwikkeling van vaccins tegen COVID-19 werd er gebruikgemaakt van HeLa-cellen.

Dankzij het boek "The Immortal Life of Henrietta Lacks" van Rebecca Sloot raakte de omvang van de nalatenschap van de vrouw bekend. Kleindochter Kimberley Lacks hekelde in 2021 dat de familie hier nooit voor is vergoed. Er werd een gerechtelijke procedure opgestart. 

Nu is er dus een schikking, op de 103ste verjaardag van Henrietta Lacks.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.