Welke disciplines staan bovenaan medische ongevallen?

Het nieuwe jaarverslag Fonds Medische Ongevallen biedt een overzicht van de dossiers volgens soorten letsels, zorgverleners (tot 14 oktober 2022) en specialisme. Traditioneel staat de orthopedie hier bovenaan wegens de eigenheid van dit specialisme. Chirurgie, gynaecologie-verloskunde, neurochirurgie en anesthesiologie vervolledigen de top-vijf.

Bij een medisch ongeval komen bepaalde soorten letsels vaker voor dan andere. In de meeste gevallen stemt dat de plaats van de letsels overeen met het verstrekkingsdomein. In het algemeen is 80% van de dossiers “niet vergoedbaar“.  De uitzondering is verloskunde:  

  • in bijna een kwart van die dossiers is er een zorgverlener aansprakelijk;
  • in bijna 8% van de gevallen in verband met verloskunde zijn het medische ongevallen zonder aansprakelijkheid (MOZA) waarin de ernstgraad is bereikt. 

Bij de zorgverleners vormen de artsen het leeuwendeel (2.575), gevolgd door tandartsen (106) en verpleegkundigen (58).

Bij de artsen staat orthopedie dus klassiek bovenaan (773 gevallen), gevolgd door de categorie chirurgie (256), gynaecologie-verloskunde (243), neurochirurgie (230) en anesthesiologie (121).

 

Volgens het Riziv heeft het Fonds Medische Ongevallen zijn 'historische achterstand' nu weggewerkt.

Het volledige verslag leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc Bosquet

    30 november 2023

    Het FMO is een apart tribunaal geworden waar de overheid via de gelden van de belastingbetaler aan elke burger de mogelijkheid heeft om gratis ren zorgverlener aan te vallen Een vrouw die zich verontwaardigd voelt kan eindeloos iemand voor de rechtbank duwen met de financiële steun van een overheids instituut ; gelijke kansen vrouwen en mannen, Het heeft moeite gekost om ervoor te zorgen dat het FMO de taalwetten respecteert. Het FMO beslist over de aansprakelijkheid van de zorgverlener. Ambtenaren beslissen op basis van het verslag van een expert ; hoe ze tot een besluit komen op basis van het verslag van hun expert en het verslag van de tegenexpert is een raadsel Bovendien bestaat de RVB binnen het Riziv uit afgevaardigden van vakbonden, werkgevers en mutualiteiten Het FMO is een type voorbeeld van het toenemend etatisme waarbij de overheid zonder meer een klasse burgers laat aanvallen met fr volledige financiële steun van de overheid Dergelijke systemen zijn typisch voor het marxisme. Een zorgverlener wordt zonder uitleg aansprakelijk gemaakt , weet niet waarom en beroep aantekenen binnen het FMO is onbestaande Wie heeft dit onding geïnstalleerd? De PS met Laurette Mitraillette.