Toezichtshonoraria oncologisch dagziekenhuis eindelijk gepubliceerd

Na meer dan 2 jaar wachten is het KB inzake het opgewaardeerd toezichtshonorarium voor oncologisch dagtoezicht voor de (pediatrisch) hematologen op 31 maart 2022 eindelijk gepubliceerd, signaleert het Kartel.

"Het betreft een project van het Kartel dat al werd ingediend voor het akkoord 2020 en dat dus een bijzonder lange – wat ons betreft zelfs schandalige – administratieve weg heeft moeten afleggen", verklaart het syndicaat.

"Gelukkig werd het tweede deel van ons voorstel, een gelijkaardig project voor de medisch oncologen, dat voorzien was in het akkoord 2021, dan toch ineens in hetzelfde KB opgenomen."

"Voor reumatologen ten slotte werd eveneens zo’n toezichtshonorarium voorzien voor behandelingen met Rituxinab."

Voor het syndicaat luidt de boodschap dat het zich blijven inzetten om alle intellectuele prestaties progressief op te waarderen. "Het spreekt voor zich dat we dit ook als uitganspunt zullen hanteren bij de globale herziening van de nomenclatuur."

Onlangs nog vestigden MediSfeer en De Specialist er de aandacht op dat flink wat punten uit het akkoord 2020 nog niet waren uitgevoerd. Blijkbaar komt er nu eindelijk schot in de zaak.

> Hieronder vindt u de essentie van de tekst van het KB inzake de opwaardering van de toezichtshonoraria en hier het KB dat het remgeld voor deze honoraria vastlegt.

 

Publicatie : 2022-03-31
Numac : 2022031448

 

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

17 MAART 2022. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 25 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, met betrekking tot het dagziekenhuis


Op de voordracht van de Minister van Sociale Zaken,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1. In artikel 25 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 29 november 2019, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° het opschrift van Afdeling 12 wordt vervangen als volgt:
"AFDELING 12. - Toezicht, onderzoeken en permanentie voor rechthebbenden opgenomen in een ziekenhuis of in een dagziekenhuis en verstrekkingen verleend in de lokalen van een erkende functie voor gespecialiseerde spoedgevallenzorg.";
2° na de verstrekking 596540 en de toepassingsregel die erop volgt, wordt een paragraaf 1bis ingevoegd, luidende:
"Art. 25. § 1bis. Honorarium voor toezicht op de in een dagziekenhuis verblijvende rechthebbende, ongeacht de bekwaming van de arts aan wie het verschuldigd is:";
3° na de verstrekking 598581 en de toepassingsregel die erop volgt, worden de volgende verstrekkingen en toepassingsregels ingevoegd:
"597354
Honorarium voor toezicht op een rechthebbende die verblijft in een functie "niet-chirurgische daghospitalisatie", zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 10 februari 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de functie "niet-chirurgische daghospitalisatie" moet voldoen om te worden erkend, dat verschuldigd is aan de arts-specialist voor inwendige geneeskunde, houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, of de arts-specialist in pediatrie, houder van de bijzondere beroepstitel in pediatrische hematologie en oncologie . . . . . C 16
597376
Honorarium voor toezicht op een rechthebbende die verblijft in een functie "niet-chirurgische daghospitalisatie", zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 10 februari 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de functie "niet-chirurgische daghospitalisatie" moet voldoen om te worden erkend, dat verschuldigd is aan de geaccrediteerde arts-specialist voor inwendige geneeskunde, houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, of de geaccrediteerde arts-specialist in pediatrie, houder van de bijzondere beroepstitel in pediatrische hematologie en oncologie . . . . . C 16 + Q 30
De verstrekkingen 597354 en 597376 mogen enkel aangerekend worden voor het toezicht op rechthebbenden bij toediening van chemo- of immunotherapie in het kader van maligne hematologische aandoeningen.
597273
Honorarium voor toezicht op de rechthebbende die verblijft in een functie "niet-chirurgische daghospitalisatie", zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 10 februari 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de functie "niet-chirurgische daghospitalisatie" moet voldoen om te worden erkend, dat verschuldigd is aan de arts-specialist in de medische oncologie, of de arts-specialist met de bijzondere beroepsbekwaamheid in de oncologie . . . . . C 16
597294
Honorarium voor toezicht op de rechthebbende die verblijft in een functie "niet-chirurgische daghospitalisatie", zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 10 februari 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de functie "niet-chirurgische daghospitalisatie" moet voldoen om te worden erkend, dat verschuldigd is aan de geaccrediteerde arts-specialist in de medische oncologie, of de geaccrediteerde arts-specialist met de bijzondere beroepsbekwaamheid in de oncologie . . . . . C 16 + Q 30
De verstrekkingen 597273 en 597294 zijn enkel verschuldigd bij toezicht op patiënten bij toediening van chemo- of immunotherapie.
597310
Honorarium voor toezicht op de rechthebbende die verblijft in een functie "niet-chirurgische daghospitalisatie", zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 10 februari 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de functie "niet-chirurgische daghospitalisatie" moet voldoen om te worden erkend, dat verschuldigd is aan de arts-specialist in de reumatologie met het oog op een behandeling van complexe auto-immuunaandoeningen met een immunosuppressivum van de klasse ATC L01 XC via een infuus . . . . . C 16
597332
Honorarium voor toezicht op de rechthebbende die verblijft in een functie "niet-chirurgische daghospitalisatie", zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 10 februari 2008 houdende vaststelling van de normen waaraan de functie "niet-chirurgische daghospitalisatie" moet voldoen om te worden erkend, dat verschuldigd is aan de geaccrediteerde arts-specialist in de reumatologie met het oog op een behandeling van complexe auto-immuunaandoeningen met een immunosuppressivum van de klasse ATC L01 XC via een infuus . . . . . C 16 + Q 30".
Art. 2. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de tweede maand na die waarin het is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.
Art. 3. De minister bevoegd voor Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 17 maart 2022.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
F. VANDENBROUCKE


U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.