Pilgebruik preventief tegen baarmoederkanker

Een studie bij 27.300 vrouwen met baarmoederkanker en 116.000 vrouwen zonder baarmoederkanker, wijst uit dat vrouwen die de pil slikken veel minder risico lopen op baarmoederkanker. De resultaten staan vandaag in The Lancet Oncology.

Voor elke vijf jaar dat vrouwen de pil slikken, daalt hun risico om de kanker op latere leeftijd te krijgen - zelfs dertig jaar na het pilgebruik - met een kwart. Voor bepaalde groepen vrouwen met een verhoogd risico op baarmoederkanker heeft het daarom zin om de pil preventief te nemen, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch in De Standaard. "Met de nieuwe kennis kunnen artsen de pil doelgerichter voorschrijven."

Het beschermende effect van de pil heeft kennelijk weinig te maken met de hormonendosis die ze bevat en het houdt zeer lang aan, tot dertig jaar. Ook de moderne, laaggedoseerde pillen bieden een goede bescherming tegen baarmoederkanker. In de onderzochte landen werkte de pil preventief voor baarmoederkanker bij zowat 200.000 vrouwen. Het gaat over landen met een hoog inkomen. Het  percentage vrouwen dat vóór hun 75ste baarmoederkanker krijgt, daalde er van 2,3% naar 1,3% tussen 2005 en 2014. 

In ons land vernemen elk jaar ongeveer 1.440 vrouwen dat ze baarmoederkanker hebben, een cijfer dat dus een stuk naar beneden wordt gedrukt door pilgebruik. "Dat gebruik heeft meer voordelen dan nadelen, zoveel is duidelijk", aldus Johan Van Wiemeersch. Ook voor eierstokkanker is sprake van een preventief effect.

P.S.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.