Oncologen ongeduldig over ontzeggen immuuntherapie

“Het is ons land onwaardig.” Dat zeggen oncologen over het lot van een groep patiënten met darm- en maagkanker. Zij komen in aanmerking voor immuuntherapie, alleen is die medicatie voor hen nog niet beschikbaar. “Terwijl instanties talmen, overlijden tientallen patiënten met een goed behandelbare kanker”, luidt het in Het Nieuwsblad.

Jeroen Dekervel, staflid digestieve oncologie UZ Leuven, luidt de alarmbel omdat patiënten “in de steek gelaten door het systeem.”

MSI

Voor onder meer long- en huidkanker wordt immuuntherapie al terugbetaald. Bij darmkanker zijn de behandelingsresultaten veel minder goed met uitzondering van patiënten met een tumor met zogenaamde microsatelliet-instabiliteit, of MSI. Per jaar gaat het om meer dan 100 patiënten. MSI komt ook voor bij een kleine groep van de mensen met maag-, pancreas- en baarmoederkanker.

Volgens dokter Dekervel kan voor hen aanzienlijke winst worden geboekt met immuuntherapie. “Een jaar nadat de chemo niet meer aanslaat, is nog maar een kwart in leven. Met immuuntherapie is dat 85%. Dat blijkt uit een studie bij ruim 100 patiënten. Bovendien: als de behandeling aanslaat, dan blijft die vaak lang doorwerken.” Mensen die vroeger ten dode waren opgeschreven, leven jaren later nog, en zonder te hervallen.

Brief op komst

Ondanks die positieve resultaten is de behandeling van MSI-kankers met immuuntherapie nog steeds niet goedgekeurd door het Europees agentschap EMA. In de VS is dat jaren geleden al gebeurd. “Het EMA wacht zoals steeds op het resultaat van studies bij grotere groepen patiënten, maar zo gaat kostbare tijd verloren”, luidt het in Het Nieuwsblad.

Oncologen moeten nu hemel en aarde bewegen om patiënten aan de behandelingen te helpen, vaak zonder succes. De medicatie uit eigen zak betalen is onhaalbaar.

Marc Peeters, voorzitter van het Belgisch College voor Oncologie, signaleert dat de oncologen op het punt staan om alle betrokken autoriteiten aan te schrijven. “De Europese, maar ook de Belgische. Het kan niet dat een behandeling hier voor sommige tumoren wordt terugbetaald maar voor andere niet.”

De normale procedure vereist eerst een goedkeuring van Europa voor er in België een terugbetaling komt van een medicijn. De oncologen hopen dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een uitzondering maakt op de regel, maar volgens haar kabinet is dat onmogelijk, al kan het wel snel gaan als die Europese registratie rond is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.