Nazorg na kankerbehandeling: veel kan beter (beleidsnota)

Het College voor Oncologie, het Kankercentrum van Sciensano en Kom op tegen Kanker stellen 6 prioriteiten voor een betere nazorg.

Heel wat kankerpatiënten hebben na een behandeling met (vaak langdurige) gevolgen te kampen.

Zo krijgt minstens een op de vier van hen na de kankerbehandeling te maken met een slechtere gezondheidstoestand en langdurige fysieke en/ of psychosociale problemen zoals chronische pijn, vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, angst en depressieve gevoelens.

Hun leven opnieuw oppikken op professioneel vlak of binnen het gezin, gaat tot jaren na hun behandeling moeilijker dan verwacht.

Levenskwaliteit

Op dit moment is de nazorg voor die patiënten veel te beperkt. Er zijn wel regelmatige medische nacontroles om vroegtijdig herval te detecteren, maar de klachten en problemen op vlak van levenskwaliteit en re-integratie worden niet systematisch opgevolgd. Een multidisciplinair gecoördineerd nazorgaanbod ontbreekt in België. Er zijn wel heel wat particuliere initiatieven van nazorg, maar die zijn niet altijd breed gekend en toegankelijk.

Het College voor Oncologie, het Kankercentrum van Sciensano en Kom op tegen Kanker hebben 6 prioriteiten geïdentificeerd waar volgens hen de volgende regeerperiode werk van dient gemaakt te worden:

1.      Nazorg die meer inzet op zelfmanagement en patiënten educatie.

2.      De patiënt die na de behandeling toegang heeft tot een vast professioneel aanspreekpunt.

3.      Een verdere opvolging van levenskwaliteit en re-integratie van de patiënt na de behandeling.

4.      Oncorevalidatie die breder en laagdrempeliger beschikbaar is.

5.      Meer oncologische expertise in de thuiszorg.

6.      Van bij de start van de behandeling aandacht schenken aan werkhervatting.

Deze prioriteiten kwamen naar voren tijdens een rond tafel met experts, patiëntenvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de overheid. 

Lees de samenvattende beleidsnota en het volledige rapport van de ronde tafel in bijlagen of op de websites van de betrokken instellingen:

College oncologie

Sciensano

Kom op tegen kanker

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.