Gynaecologe voorwaardelijk gestraft wegens slechte baarmoederhalskanker-opsporing

Gynaecologe Nadine V. uit Aalst is door de Dendermondse strafrechtbank veroordeeld tot 12 maanden met uitstel en 1.200 euro boete met uitstel voor onopzettelijke doding van een patiënte. Die overleed aan baarmoederhalskanker, omdat de diagnose door niet uitvoeren van de nodige onderzoeken niet tijdig werd vastgesteld.

De vrouw, Leen D., klopte in 2012 aan met klachten van de ziekte, maar de gynaecologe pikte de symptomen niet op, waardoor de baarmoederhalskanker te laat is vastgesteld. Volgens de rechter liet de arts na om de nodige onderzoeken uit te voeren of te laten uitvoeren, waardoor de diagnose baarmoederhalskanker vroeger had kunnen gesteld worden." 

Leen D. overleed eind 2015. Tegen het moment dat bij haar baarmoederhalskanker werd vastgesteld, was de ziekte al zo ver gevorderd dat geen genezing meer mogelijk was. Nochtans waren er al sinds 2012 aanhoudende klachten. Volgens de correctionele rechtbank ging de arts tweemaal in de fout: ze bracht de patiënte niet op de hoogte toen een uitstrijkje dat in maart 2012 werd afgenomen niet interpreteerbaar bleek, en opnieuw moest worden afgenomen na ontsmetting. De gynaecologe volgde dit niet op, en nam ook geen initiatieven toen de vrouw vijf  maanden later opnieuw op consultatie kwam met dezelfde klachten. Maar gynaecologe Nadine V. bleef die toeschrijven aan de bijwerkingen van een spiraaltje dat Leen had laten plaatsen, dat in combinatie met een verstoorde schildklierwerking. 

"Tunnelvisie", oordeelt de rechtbank in haar vonnis. "Hierdoor liet de dokter niet de vereiste onderzoeken uitvoeren die een gemiddeld gynaecoloog in deze omstandigheden wel zou hebben gedaan."

De rechtbank sprak de arts vrij voor schuldig hulpverzuim. Ze was volgens de rechter dan wel onzorgvuldig toen ze een diagnose moest stellen, maar het valt niet te bewijzen dat ze dit bewust en uit vrije wil deed bij iemand waarvan ze wist dat ze in groot gevaar was. 

De gynaecologe kreeg geen effectieve, maar wel een voorwaardelijke straf omdat de rechtbank ervan uitgaat dat ze "niet opzettelijk handelde en de gevolgen niet gewild heeft". Bovendien is er ook al heel wat tijd verstreken sinds de feiten. Ouders, echtgenoot en kinderen, die zich burgerlijke partij stelden, kregen een schadevergoeding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.