Concentratie in vooruitzicht voor aanpak hoofd- en halstumoren

Inzake zorgconcentratie werd op de recentste medicomut beslist om een werkgroep hoofd- en halstumoren en ovariële tumoren op te richten. Dat past dus in de geconcentreerde aanpak van zeldzame tumoren met de bedoeling om tot een betere outcome te komen.

De werkgroep van concentratie van zorg voor hoofd- en hals tumoren zal functioneren in de schoot van de medicomut, legt Bvas-voorzitter Johan Blanckaert uit. "Bedoeling is bij deze tumoren een concentratie te bekomen in expertisecentra zoals voor pancreas- en slokdarmtumoren werd bereikt."

Voor Kartelvoorzitter Thomas Gevaert is het intussen stilaan tijd om voor die pancreas- en slokdarmtumoren tot een evaluatie te komen. Welke centra mogen op basis van de resultaten niet meer in het systeem blijven? Voor hem is het essentieel dat bij deze evaluatie de universiteiten niet direct betrokken zijn: "Ze mogen niet auto-evalueren!" Vandaar zijn pleidooi voor een evaluatie via een externe instantie. "Men ging hiermee akkoord, maar we zien graag de daden zodat dit dossier niet 'doodbloedt'.

Alleszins een dossier dat nog geregeld de kop zal opsteken en opvolging behoeft op de langere termijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.