AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV past als eerste niet-UZ CAR-T-celtherapie toe

De dienst Hematologie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is deze week gestart met terugbetaalde CAR-T-celtherapie bij kankerpatiënten. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is hiermee het eerste niet-universitaire ziekenhuis, en ook het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen. Dankzij een officiële erkenning van het ziekenhuis als CAR-T-centrum krijgen nu meer patiënten toegang tot deze veelbelovende therapie. Ook AZ Delta Roeselare is hier ook mee bezig, wordt ons evenwel gemeld.

CAR-T-celtherapie is de laatste jaren fel in opmars en veelbelovend voor de behandeling van verschillende kankers. Voor een behandeling met CAR-T-cellen worden op voorhand witte bloedcellen bij de patiënt afgenomen. Een genetische manipulatie van die bloedcellen of lymfocyten – een toevoeging van een extra eiwit – zorgt ervoor dat de T-cellen het afweersysteem opnieuw activeren, zodat het immuunsysteem de kanker kan bestrijden. De patiënt krijgt die gemanipuleerde T-cellen toegediend via transfusie na een lichte chemokuur.

Therapie in opmars
Deze week behandelde de dienst Hematologie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV op campus Sint-Jan een patiënt met een non Hodgkin lymfoom. De dienst startte ook al eerder vier niet-terugbetaalde behandelingen op voor patiënten met een multipel myeloom. De therapie verhoogt de kans op herstel bij patiënten waarbij andere therapieën niet werken, of wanneer er minder opties voor behandeling zijn. Bovendien ondervinden patiënten doorgaans minder bijwerkingen na een CAR-T-celtherapie.

Meer hoop voor patiënten
“We zijn blij dat we nu meer patiënten toegang kunnen geven tot deze innovatieve therapie,” zegt dr. Jan Van Droogenbroeck, dienst Hematologie. “Niet alleen verhogen we nu de slaagkansen gevoelig voor heel wat patiënten, maar naarmate de indicatiegebieden voor deze therapie zullen uitbreiden, kunnen we de behandeling met CAR-T-cellen ook veel eerder naar voor schuiven.” ​

Erkenning als CAR-T-centrum
“We zijn trots dat we als eerste niet-universitaire ziekenhuis deze therapie kunnen aanbieden als terugbetaalde behandeling,” aldus dr. Sylvia Snauwaert (dienst Hematologie). “Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV heeft er altijd al naar gestreefd om voorop te lopen in innovatieve behandelingen. Ons engagement voor wetenschappelijk onderzoek rond CAR-T-celtherapie, en voor andere immuuntherapieën, zoals stamceltherapie, bevestigt dat we hiervoor de juiste partner zijn.”
Dit engagement werd eerder dit jaar beloond met een erkenning van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV als CAR-T-centrum.

De CAR-T-celtherapie is een interdisciplinaire aangelegenheid en gebeurt in nauwe samenwerking tussen verschillende diensten waaronder Hematologie, Neurologie, Intensieve zorgen en Laboratoriumgeneeskunde. Alle diensten, inclusief verpleegkundigen, volgden hiervoor de nodige opleiding.

Roeselare

AZ Delta Roeslare meldt dat het ook bezig is met deze therapie en dat de dienst hematologie een nieuwe JACIE-accreditering ontvangen, een Europees kwaliteitslabel voor stamceltransplantatie en celtherapie.

Deze erkenning is een verlenging van de vorige JACIE-accreditering met daarenboven een uitbreiding van immuuneffectorceltherapie, luidt het.

AZ Delta is het tweede centrum in België dat een JACIE-accreditering krijgt voor deze nieuwe vorm van immunotherapie.

Om het JACIE label te ontvangen moet je als centrum voldoen aan enkele honderden kwaliteitscriteria. Hierbij komt het hele traject aan bod van zowel patiënt, als donor. Elke twee jaar worden deze criteria geüpdatet, waardoor de lat steeds hoger komt te liggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.