Antwerpse Zoo stelt "uitwerpselenjuwelen" tentoon tegen darmkanker

In de Antwerpse Zoo is donderdag de expo "Juwelen met een grote boodschap" geopend, een initiatief van de Zoo, Stop Darmkanker en AG Insurance om mensen te sensibiliseren rond het vroegtijdig opsporen van darmkanker. De expo toont juwelen van ontwerpster Daniëlle Goffa, die zich voor de vorm liet inspireren door uitwerpselen die ze ter beschikking kreeg van de Zoo en Planckendael.

De drie initiatiefnemers waren naar eigen zeggen al langer op zoek naar een manier om samen de strijd tegen darmkanker aan te binden. "Met deze expo wijzen we op het gevaar van darmkanker, tonen we kunst én vertellen we ons publiek dat uitwerpselen heel belangrijk zijn voor de wetenschap door de schat aan informatie die ze bevatten", zegt Zoo Antwerpen-directeur Dries Herpo elaert. "De juwelen blijven hier ons hele zomerseizoen, zodat zowat een miljoen bezoekers ermee geconfronteerd zullen worden."

De expo toont 20 juwelen: 19 gebaseerd op dierenuitwerpselen en één op de stoelgang van een darmpatiënt. De juwelen staan symbool voor de meer dan 20 Belgen die dagelijks te horen krijgen dat ze darmkanker hebben. Elke dag sterven er ook 9 Belgen aan. "Dit project heeft één oproep: doe de test!", zegt dr. Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker. "Een eenvoudige stoelgangtest kan vele levens redden door darmkanker vroegtijdig vast te stellen."

Na afloop van de expo wil ontwerpster Goffa de juwelen aanbieden op een veiling. De opbrengst zal grotendeels naar Stop Darmkanker gaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.