Akkoord zes ziekenhuizen voor kankerzorg op maat voor jongeren en jongvolwassenen (AYA)

Het Riziv-verzekeringscomité gaf vandaag het startsein voor een samenwerking met zes ziekenhuizen die leeftijdsgerichte zorg zullen bieden aan jongeren met kanker. Zij zullen vanaf 1 december 2023 een overeenkomst sluiten met het Riziv. Deze ziekenhuizen zijn UZ Leuven, UZ Gent, UZA (Antwerpen), CHU Liège Sart-Tilman en Institut Jules Bordet en Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel.

Deze teams zullen expertise en ondersteuning bieden - zowel medisch als psychosociaal - aan zorg- en behandelteams in hun eigen instellingen, maar ook in andere ziekenhuizen en in de eerstelijnsgezondheidszorg. Nog dit jaar wordt een startbudget van 600.000 euro toegekend. Vanaf 2024 wordt jaarlijks 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor afspraken met de verschillende ziekenhuizen.

"Kanker bij jongeren is heel moeilijk te aanvaarden, niet alleen fysiek maar ook psychologisch. De overheid moet er daarom alles aan doen om zorg en ondersteuning op maat te bieden. Hoe kan dat? 

"We zullen tieners en jongvolwassenen met kanker kwaliteitsvolle, leeftijdsgebonden zorg bieden om hun levenskwaliteit tijdens en na de behandeling te verbeteren", verklaart minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Samen met Kom op tegen Kanker, Riziv-medewerkers en een handvol enthousiaste AYA's zijn we er in minder dan een jaar in geslaagd om deze nieuwe overeenkomst op te starten zodat we zorg op maat kunnen bieden aan jongeren met kanker."

Er zijn vijf prioriteiten in kwalitatieve AYA-zorg: vroege diagnose, vroege verwijzing naar reproductieve geneeskunde, vroege genetische testen, klinische studies, psychosociale ondersteuning. 

Deskundige teams
Kanker bij adolescenten en jongvolwassenen tussen 16 en 35 jaar is vrij uitzonderlijk. In België zijn er ongeveer 1.700 diagnoses per jaar: "De medische behandeling van kanker is één ding - en het is natuurlijk cruciaal om zo snel mogelijk weer gezond te worden - maar AYA's bevinden zich ook in een fase van psychologische en fysieke ontwikkeling en hebben veel andere zorgen: hoe zit het met school of onderbroken studies, hoe combineer je de behandeling met een baan, hoe staat het met vruchtbaarheid en de kinderwens?

Plotseling wordt elk aspect van het leven van een tiener of jongvolwassene met kanker in de wacht gezet op een moment dat ze streven naar onafhankelijkheid. Daarom gaan zes ziekenhuizen zich meer specialiseren in hoogwaardige zorg op maat voor deze leeftijdsgroep, zowel tijdens als na de behandeling."

Multidisciplinariteit
Het AYA-team is een multidisciplinair team dat bestaat uit experts op het gebied van AYA-zorg, bestaande uit minimaal vier disciplines: specialistisch arts, gespecialiseerd verpleegkundige, maatschappelijk werker en psycholoog. Waar wenselijk of nodig kan het AYA-team altijd versterkt worden door andere disciplines: kinesitherapeut, seksuoloog, diëtist, ergotherapeut, palliatieve zorgverlener, etc.
Het doel op lange termijn is om een geharmoniseerd AYA zorgbeleid te ontwikkelen en te implementeren. 

Andere ziekenhuizen op lange termijn

Zodra het AYA referentieteam voldoende expertise heeft verworven, zal het ook belast worden met een outreach opdracht in andere ziekenhuizen en eerstelijnszorgverleners. In de praktijk zullen de
referentieteams in ziekenhuizen vanaf 1 januari 2024 operationeel zijn. Vanaf 1 januari 2026 wordt de adviesfunctie uitgebreid naar andere ziekenhuizen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.