AI kan radiologen helpen borstkanker op te sporen, suggereert onderzoek

Software voor kunstmatige intelligentie lijkt de werklast van radiologen bij borstkankerscreening te kunnen verminderen volgens de eerste gegevens van een pas gepubliceerd onderzoek, hoewel het nog te vroeg is om te concluderen dat het echt voordeel oplevert.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Zweden en gepubliceerd in de Lancet Oncology. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er geen risico's verbonden zijn aan het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) software door radiologen om hun analyses beter te begeleiden.

De onderzoekers verdeelden zo'n 80.000 vrouwen in twee groepen van vergelijkbare grootte. Ze hadden allemaal een mammografie, maar de eerste groep werd op de conventionele manier gescreend, d.w.z. met de ogen van twee onafhankelijke radiologen, terwijl de gegevens van de tweede groep eerst werden onderzocht door een AI en daarna door één radioloog.

Uiteindelijk presteerde de AI-ondersteunde groep niet slechter: er werden zelfs iets meer kankers ontdekt. Het aantal "vals positieven", dus de gevallen waarbij het eerste onderzoek ten onrechte kanker verdenkt, was vergelijkbaar.

Veelbelovend

Deze resultaten zijn veelbelovend, aangezien screening algemeen wordt beschouwd als een van de belangrijkste manieren om borstkanker te bestrijden.

Het is echter nog te vroeg om te concluderen of AI echt nuttig is op dit gebied: er zijn meerdere jaren achteraf nodig om erachter te komen of het net zo effectief is geweest als een dubbele menselijke mening.

Om dit te doen, zullen de onderzoekers over twee jaar vergelijken hoeveel kankers aan screening zijn ontsnapt, maar in de tussentijd wel zijn gediagnosticeerd.

"Overdiagnose"

Deze eerste gegevens doen ook twijfels rijzen over het risico van "overdiagnose", of. het identificeren van letsels die zich zonder behandeling niet zouden hebben ontwikkeld tot gevaarlijke kankers.

Deze kwestie van overdiagnose is de kern van bepaalde kritiek op de verdiensten van screening op grote schaal, ook al bevestigt onderzoek steeds duidelijker de waarde ervan bij het terugdringen van borstkankersterfte.

Omdat er maar één radioloog nodig is voor de AI-procedure, zou het gebruik van deze technologie de werkdruk van deze artsen kunnen halveren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.