Solidaris: robotchirurgie voor prostaatverwijdering duur maar niet altijd beter

Robot-geassisteerde chirurgie voor prostaatverwijdering wordt steeds meer gebruikt en kost meer, maar de resultaten voor de patiënt zijn volgens het socialistisch ziekenfonds Solidaris niet altijd beter. Algemeen secretaris Paul Callewaert van het ziekenfonds vindt dan ook dat de ziekteverzekering niet langer moet betalen voor de ingreep met robot.

Volgens de gegevens van het ziekenfonds zijn er in België minstens 40 systemen voor robotchirurgie, ongeveer evenveel als in Nederland dat weliswaar de helft meer inwoners heeft. De systemen staan vooral in Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen, aldus Solidaris.

Het ziekenfonds voerde een vergelijkende analyse uit bij 4.883 leden die een klassieke open ingreep, een kijkoperatie zonder robot of een kijkoperatie met robot ondergingen. Daaruit blijkt dat de robot-geassisteerde ingrepen een kortere ligduur en iets minder bloedverlies kennen dan klassieke open ingrepen. Die verschillen zijn kleiner tussen kijkoperaties zonder of met robotchirurgie wat betreft de ligduur en minimaal wat betreft het bloedverlies.

De gemiddelde kostprijs voor een kijkoperatie met robot komt neer op 5.585 euro per verblijf. Dat is 4.600 euro voor de kijkoperatie zonder robot en 3.891 euro voor de open ingreep. Volgens het ziekenfonds loopt de kost voor een robot-geassisteerde ingreep zelfs op tot 11.467 euro. Hoewel sinds 2016 een tegemoetkoming van ziekteverzekering is voorzien voor het gebruik van de groep, valt de kost voor patiënt en ziekteverzekering meestal een pak duurder uit, zegt Solidaris. 

Het ziekenfonds zegt niet gekant te zijn tegen het gebruik van robotchirurgie, maar wil wel dat innovatieve technologieën rationeel worden ingezet. De algemeen secretaris wil niet dat de ziekteverzekering nog betaalt voor de robot-geassisteerde ingreep, omdat de meerwaarde voor de patiënt op vlak van gezondheidswinst onvoldoende is aangetoond. "Dat kan volgens onze berekening 3 miljoen euro opleveren die voor andere zorg kan ingezet worden."

Negentig procent van alle prostaatverwijderingen gebeurt vandaag met de robot. Solidaris vraagt zich af of er nog voldoende ervaring is met technieken zonder robot en vindt dat artsen in opleiding dan ook voldoende expertise moeten opbouwen in meer klassieke technieken. Ook moet de patiënt goed geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van elke techniek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.